Koning Gilgamesj (8+): van legendarisch epos naar innovatieve theatergame

07 JUL 2023 09:20 | Theater De Krakeling

Hiphop, augmented reality, puzzels en een eeuwenoud universeel heldenverhaal, zijn de ingredienten voor een avontuurlijke, interactieve theatergame

Hiphop theatercollectief DIEHELEDING en gameontwerper Charlie Duran maken de interactieve jeugdvoorstelling Koning Gilgamesj geïnspireerd op het epos van de gelijknamige legendarische Mesopotamische held. In deze innovatieve theatergame wordt het publiek met behulp van augmented reality en puzzels de fantasiewereld van de voorstelling ingezogen. Samen met heldin Sama ontcijferen de jonge bezoekers op digitale tablets het spijkerschrift op kleitablet en belanden in een meeslepend en avontuurlijk verhaal over vriendschap en verlies.

Deze eigentijdse hervertelling van het oudste fictiewerk ter wereld gaat op zaterdag 21 oktober 2023 in première tijdens het Krakeling Festival in Theater De Krakeling in Amsterdam met een speciale XL-versie. Naast negen voorstellingen in thuistheater De Krakeling tourt Koning Gilgamesj langs theaters in het land. 

De voorstelling Koning Gilgamesj

Sama is alleen. Haar moeder is overleden en sindsdien zit haar vader de hele dag in het British Museum naar een kleitablet te staren. Hij heeft het grote geheim van de kleitablet bijna ontrafeld en kan nergens anders meer over praten. Sama mist haar moeder, maar ook haar vader. Om weer contact met hem te krijgen besluit ze zelf ook de kleitablet te onderzoeken. Samen met het publiek kraakt ze de code en belandt ze in het avonturen van de legendarische held Gilgamesj en zijn vriend Enkidu. Een verhaal over vriendschap en het ontroostbare verdriet dat je voelt als je iemand verliest van wie je veel houdt. Stukje bij beetje realiseert Sama zich dat ze meer overeenkomsten heeft met deze koning uit een epos van duizenden jaren geleden. Maar ze beseft ook dat zijn verhaal niet per se haar verhaal hoeft te zijn. Wat kun je doen om je eigen verhaal te laten eindigen zoals je dat zelf wilt?

De inspiratie voor de voorstelling is het epos uit Mesopotamië (het huidige Irak en Syrië) dat stamt uit ca. 2100 v. Chr.. Dit oudste fictiewerk ter wereld gaat over koning Gilgamesj die zijn beste vriend Enkidu op tragische wijze verliest. Gilgamesj raakt bang voor de dood en besluit op zoek te gaan naar het eeuwige leven. De verhalen in Gilgamesj gaan over universele thema’s zoals vriendschap, verlies en rouw.

Interactieve XL versie in Theater De Krakeling

Theater De Krakeling is de thuisbasis van de speciale XL-versie van Koning Gilgamesj. Tijdens de negen XL-voorstellingen in dit Amsterdamse jeugdtheater betreedt het publiek ruim voor de voorstelling het Mesopotamië van Gilgamesj. Met behulp van augmented reality via een interactieve app, ontworpen door Charlie Duran en eXp Inc., verandert het theater in een fantasiewereld waarin het oude Mesopotamië en het nu samenkomen.

Nieuw talent

Met Koning Gilgamesj geven Stip theaterproducties en Urban Myth jonge talentvolle makers zoals DIEHELEDING en Charlie Duran een platform in het jeugdtheater. Stip biedt hen een talentontwikkelingsprogramma waarbinnen ze op innovatieve wijze theatervoorstellingen voor de jeugd kunnen maken. Jörgen Tjon A Fong bedacht het idee om een interactieve jeugdtheatervoorstelling over Gilgamesj te maken en staat hen in deze voorstelling bij als artistiek adviseur.

Hiphoptheatercollectief DIEHELEDING

DIEHELEDING maakt muzikale voorstellingen, met als voornaamste genre hiphop. Hiervoor schrijven ze de theaterteksten en produceren zij zelf de muziek. Kenmerkend aan hun voorstellingen is de combinatie van (theater)geschiedenis en hedendaagse (muziek)cultuur. De artistieke kern bestaat uit Steven Ivo, Merel Pauw en Jip Vuik. Per project vormen ze een gelegenheidscollectief met nieuwe spelers, makers en muzikanten. DIEHELEDING omarmt de verschillende makers als kracht. De meerstemmigheid als stem; omdat zij geloven dat alleen dat een waarachtige representatie van de mens is.

Charlie Duran - game regisseur

Gedreven cultureel ondernemer Charlie Duran maakt als theatermaker deel uit van het talentontwikkelingstraject van Stip theaterproducties. Hij zoekt in zijn werkpraktijk altijd de verbinding tussen theater, games en het bedrijfsleven. Deze ondernemende maker vindt het pure criminaliteit als je niks doet met het feit dat jongeren vrijwillig net zoveel gamen als onvrijwillig naar school gaan. Waarom zijn leraren geen eindbazen die je moet verslaan? Waarom kun je acteurs niet besturen met een controller? Waarom kun je geen punten scoren voor eersterangs plekken? Gamen is de taal van jongeren, gamen is wat ze begrijpen en als we ons vak met jongeren serieus nemen, dan is het begrijpen van games ons huiswerk. Hij maakte verschillende voorstellingen waarin games, apps en technologie gebruikt worden om een verhaal te vertellen.

Coproducenten Stip theaterproducties, Theater De Krakeling en Urban Myth

Urban Myth, Theater De Krakeling en Stip theaterproducties werken inmiddels vijf jaar succesvol samen aan het maken van jeugdtheatervoorstellingen. De producenten kiezen daarbij voor verhalen die tot nu toe weinig aandacht kregen in het jeugdtheater en die aansluiten bij de huidige diverse culturele samenleving.

De productie van Koning Gilgamesj is in handen van Stip theaterproducties, impresariaat en producent voor kwalitatief jeugdtheater. Urban Myth kiest voor verhalen met nieuwe invalshoeken op onze Nederlandse geschiedenis. Verhalen die aanzetten tot nadenken over identiteit: Wie ben ik, wie is de ander? Wie zijn wij samen? Theater De Krakeling biedt een podium aan voorstellingen die uitnodigen tot gesprekken waarin elke jonge Amsterdammer zich kan herkennen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noot voor de redactie  

Voor meer informatie, interviewverzoeken en beeldmateriaal kunt u contact opnemen met Urban Myth: Myrddin Baars communicatie@urbanmyth.nl / 06 - 22668885

Theatergroep DIEHELEDING i.s.m. Charlie Duran

Coproducenten Stip theaterproducties, Theater De Krakeling, Urban Myth

Tekst en regie Jip Vuik

Game regie Charlie Duran

Concept en artistiek advies Jörgen Tjon A Fong

Tekst, muziek en spel Merel Pauw, Steven Ivo, Ali çifteci, Julie Mughunda

Decorontwerp Scott Robin Jun

Kostuums Daphne de Winkel

Game design Studio eXp

App development eXp Inc.

Campagnebeeld Anisa Xhomaqi

Speelperiode 21 oktober 2023 - 10 december 2023

Meer informatie: http://www.koninggilgamesj.nl

Speellijst XL versie: https://krakeling.nl/programma/koning-gilgamesj

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur