'Het doorgaans warme zuidoosten van Europa wordt nu geteisterd door winterweer'

26 JAN 2022 11:40 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Rico Schröder, Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Winterse taferelen in Griekenland en Turkije | ANP

Het normaal gesproken warme zuidoosten van Europa wordt nu geteisterd door winterweer. Delen van Griekenland en Turkije zijn bedekt onder een dikke laag sneeuw en het openbare leven in Istanbul en Athene is plat komen te liggen.

In eigen land is het de afgelopen dagen bewolkt, droog en vrij mild geweest. Van koud winterweer was zeker geen sprake. De koude lucht afkomstig uit Noord-Europa is met een grote boog om het westen en centrale deel van Europa afgezakt richting het zuidoosten van het Middellandse Zeegebied en heeft daar veel overlast veroorzaakt. Grote delen van Griekenland en Turkije kwamen de afgelopen 24 uur onder een dikke laag sneeuw te liggen.

Uitzonderlijke beelden uit Athene en Istanbul

Het openbare leven in de twee grote steden, maar ook elders in de regio, is grotendeels plat komen te liggen door de sneeuwstorm. Op beelden is te zien hoe auto’s vast komen te zitten en ook het vliegveld van Istanbul werd gesloten. De luchthaven in Athene bleef geopend, maar vluchten liepen flinke vertragingen op. Ook sloten de scholen hun deuren door het winterweer.

Sneeuw niet ongebruikelijk in deze regio

Tijdens de wintermaanden kleurt het landschap wel vaker wit in Griekenland en Turkije, maar dan met name in de heuvel- en bergachtige gebieden. In het noorden van Griekenland, langs grens met Noord-Macedonië, sneeuwt het geregeld in de winter en hier zijn zelfs wintersportgebieden te vinden. In de lagere delen smelt de sneeuw vaak in rap tempo weg. De bevolking is dan ook niet berekend op dit soort winterse taferelen.

Zelfs de eilanden in de Egeïsche Zee kregen door het uitzonderlijke winterweer met sneeuw te maken. Onder andere op Santorini, Mykonos en Naxos kleurde het landschap wit. De komende dagen wordt geen neerslag meer verwacht en de temperatuur stijgt richting dubbele cijfers, waardoor de sneeuw geleidelijk zal wegsmelten.

Rico Schröder, meteoroloog, Weeronline

Meer binnen de rubriek Media industrie