'Investering in wijkwerk kan Rotterdamse toestanden voorkomen'

29 NOV 2021 16:37 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Radboud Engbersen, Movisie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Deze zelfverzekerde buurtmoeders smoren rellen in de kiem: ‘Het is een vorm van empowerment’ | De Volkskrant

Degelijk buurtwerk – dagelijks en intens – kan helpen om coronaprotesten in de vorm van rellen door jongeren te voorkomen, signaleert de Volkskrant in een reportage op 28 november over de aanpak in Amsterdam-West. Dit laat zien dat investeringen in vrijwillige inzet, wijkwerk en jeugdwerk keihard nodig zijn.

Terwijl op de Rotterdamse Coolsingel Mobiele Eenheid, politie en brandweer vorige week in een oorlogssituatie belanden, bleef het in Amsterdam-West rustig. Dappere buurtmoeders en jongerenwerkers smoorden rellen effectief in de kiem, meldt de Volkskrant op 28 november. Ook uit Utrecht kwam eenzelfde bericht: buurtvaders- en -moeders, jongerenwerkers en imams voorkwamen geweldexplosies.

Sociale basis

Die pet past ons allemaal was ooit de leuze om samen te werken aan veiligheid, en die leuze gaat anno 2021 meer dan ooit op. Investeringen in vrijwillige inzet, wijkwerk/jeugdwerk en wijkagenten voorkomen dat getrainde politiekorpsen, Mobiele Eenheid-pelotons en steeds meer rechters zich met wijkrellen moeten bezighouden. Investeringen in de sociale basis van wijken betalen zich niet alleen snel terug, maar voorkomen ook dat jongeren op school uitvallen en te gemakkelijk kiezen voor een criminele carrière.

Breed maatschappelijk antwoord

Het is jammer dat de gebiedsgebonden politiezorg (de wijkagenten) in toenemende mate onder druk is komen te staan, net als de aanwezigheid van buurt- en jongerenwerk. Henk van Essen, korpschef van de Nationale Politie, weet dat allang. Er moet een breed maatschappelijk antwoord komen dat is gericht op preventie en het vergroten van de weerbaarheid van de samenleving, heeft hij meerdere malen gezegd.

Daarvoor hebben we iedereen nodig. De dappere buurtmoeders voorop. Zij zijn het vertrekpunt. Met buurt- en jongerenwerkers, wijkagenten, politie, religieuze voormannen, sportschoolhouders en andere relevante buurtpartners aan hun zijde is veel ellende te voorkomen en veel positiefs op te bouwen. Dat begint allemaal met het versterken van de sociale basis.

Radboud Engbersen is expert en programmaleider Sociale basis bij Movisie.

Meer binnen de rubriek Lifestyle en society