'Rustiger op de wegen door verscherpt thuisadvies'

11 NOV 2021 11:11 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jorn de Vries, Flitsmeister, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Nog even druk op de weg en in ov na thuiswerkadvies

In het openbaar vervoer en op de weg is het nog niet te merken dat het kabinet het advies om thuis te werken vorige week dinsdag heeft aangescherpt. Cijfers van het Nederlands Verplaatsingspanel (NVP), het ov-chipkaartbedrijf Translink en Google laten zien dat woensdag, donderdag en vrijdag weinig is veranderd wat betreft drukte op de weg, in het ov en op kantoor.

Deze week is het beeld echter anders. Uit onze data blijkt dat tijdens de hoogtepunten in de avondspits op 8, 9 en 10 november gemiddeld genomen 52% minder vertraging was in vergelijking met de week daarvoor. Ook waren er op deze dagen tijdens de avondspits gemiddeld 5% minder weggebruikers te zien. In de ochtendpits zien we een vergelijkbaar beeld. De regel dat 5% minder verkeer zorgt voor exponentieel minder vertraging gaat hier weer duidelijk op. En dat terwijl de donkere november maand normaliter het drukste van het jaar is. Het lijkt er op dat men het verscherpte thuiswerk advies aan het opvolgen is en daarmee dus weer minder verplaatsingen zijn.

Jorn de Vries is directeur van Flitsmeister

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws