Aan de beperkte financieringsmogelijkheden voor het MKB in Nederland komt een eind. Een Europese en een Nederlandse overheidsinstelling financieren het MKB fonds van het Brabantse WDL Kredietfondsen voor 50%. Hierdoor ontstaan ruimere financieringsmogelijkheden voor MKB bedrijven.
Op de foto: het team van WDL Kredietfondsen, van links naar rechts: John Aartsen, Maykel Hermanussen, Maartje van Kollenburg en Bart van der Wielen
Impact op de maatschappij
De afgelopen jaren zijn banken steeds meer gaan automatiseren. In de praktijk is het voor het MKB daardoor steeds moeilijker om financiering te krijgen via een bank. Er is weinig alternatief, terwijl het tekort aan MKB financiering een stevige impact heeft op de maatschappij. De Veghelse fondsmanager WDL Kredietfondsen sprong in dit gat in de markt. Hun WDL SME Fund kan als een van de weinige partijen in Nederland het MKB op cashflow financieren.
Waarde toevoegen voor de ondernemer
Bart van der Wielen, CEO WDL Kredietfondsen: “Wij zijn financieringsspecialisten, geen vermogensbeheerders of bankiers. Dat maakt een wereld van verschil voor een ondernemer. Wij zoeken een oplossing die zowel voor de ondernemer goed is als voor de belegger. We zijn constant aan het puzzelen voor de beste oplossing, die zowel juridisch, financieel als op persoonlijk niveau het beste past. Om passende financiering te structureren, is een totaalpakket aan kennis nodig. Dat kunnen wij bieden, omdat we serieuze ervaring vanuit het zakelijke financieringsvak hebben.”
Dat het creëren van deze toegang tot kapitaal de economie in Nederland verder helpt, wordt dus ook op Europees niveau gezien. Van der Wielen: “We zijn twee jaar bezig geweest met deze funding, terwijl we als Veghelse club pas drie jaar bestaan. Ook al zijn we zelf een MKB bedrijf, we worden op Europees niveau dus gezien als professionele partij. Super gaaf dat we die erkenning krijgen!”
Roep vanuit de Tweede Kamer
Vanuit onder meer de Tweede Kamer klinkt al langer de roep om nieuwe initiatieven voor MKB financiering te ontwikkelen, zoals een MKB marktplaats of een MKB bank. Van der Wielen: “Deze plannen lopen al jaren en juichen wij ook toe. Het zorgt voor meer transparantie in de markt. Maar ook hier gaat het weer over gestandaardiseerde financieringsplatforms. Het type financiering wat een MKB’er nodig heeft, zoals overname- en groeifinanciering, is juist maatwerk. En maatwerk is nu eenmaal niet te standaardiseren.”
Extra financiering
Het WDL SME fund wordt – naast de 50% funding van de Europese en Nederlandse investeerders – ook voor 50% door beleggers gefinancierd. In de praktijk betekent het dat er vanaf nu tussen de € 40 en € 80 miljoen aan financiering beschikbaar is voor het Nederlandse MKB.
Dit is een origineel bericht van WDL Kredietfondsen B.V.