Gemeente Teylingen is in 2022 de ‘meest hondvriendelijke’ gemeente van Nederland

14 OKT 2022 11:44 | Raad van Beheer

De wethouders van de winnaar Gemeente Teylingen met de jury van de Raad van Beheer en de Hondenbescherming. 

In Nederland zijn er in totaal zo’n 1,9 miljoen honden, dit betekent dat 1 op de 5 huishoudens een hond heeft. Voor iedere hondenliefhebber is het dan ook van groot belang dat zijn of haar gemeente een goed hondenbeleid hanteert. Daarom hebben de Raad van Beheer op Kynologisch Gebied in Nederland, de koepelorganisatie voor alles over houden van honden, en de Koninklijke Hondenbescherming gezamenlijk een nieuw initiatief gelanceerd: vanaf dit jaar wordt er jaarlijks een prijs uitgereikt aan de meest hondvriendelijke gemeente van Nederland. Meer dan 30.000 mensen is gevraagd gemeentes te nomineren en uiteindelijk is hieruit een top 3 gekozen: in willekeurige volgorde Gemeente Dronten, Heemstede en Teylingen.

Een team van beoordelaars en een videoploeg zijn in deze drie gemeentes poolshoogte gaan nemen. Daar kwamen verwachte, maar ook verrassende zaken uit naar voren, waardoor de keuze voor de winnaar duidelijk werd. De video’s uit de 3 gemeentes zijn gepubliceerd op de social media kanalen en websites van beide instanties, waarna leden en geïnteresseerden de video’s konden ‘liken’. Uiteindelijk heeft de jury de gemeente Teylingen (Sassenheim, Voorhout & Warmond) tot winnaar van 2022 gekozen:

In Teylingen zijn in verhouding tot het inwonersaantal en oppervlakte de meeste honden-losloopgebieden. De gemeente kent omheinde losloopveldjes en er is op eiland Koudenhorn in Warmond een permanent toegankelijk honden zwemstrand. Er wordt geen hondenbelasting geheven en toch zijn er in de hele gemeente ruim voldoende gratis poepzakjes en afvalbakken om deze in te deponeren. En misschien wel het belangrijkste: er is een bewonersplatform genaamd Stichting Platform Hondenvrienden dat overlegt met de gemeente bij aanleg van nieuwe wijkjes en herinrichtingen om de voorzieningen voor onze geliefde viervoeters te optimaliseren. Dat er geluisterd wordt naar hondenbezitters is werkelijk een zeer positief punt in de beoordeling. Daar kunnen andere gemeentes van leren, zo denkt de jury.

De Raad van Beheer en de Hondenbescherming feliciteren gemeente Teylingen van harte met de verkiezing. De verkiezing is een succes gebleken en zal in 2023 herhaald worden. Gemeente Teylingen zal als winnaar van 2022 in de jury voor 2023 plaatsnemen. De organisatie hoopt van harte dat veel andere gemeentes door dit uitstekende hondenbeleid geïnspireerd zullen worden en volgend jaar meedoen met de verkiezing.

 

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de Raad van Beheer, E-mail communicatie@raadvanbeheer.nl of Joan-Mary Poster tel 06 83 70 49 68 of rechtstreeks met gemeente Teylingen via perswoordvoerder Cees den Bakker, e-mail pers@hltsamen.nl of telefoon 06 42 58 81 97.

Meer binnen de rubriek Huisdieren