'Struisvogelpolitiek zorgt keer op keer voor problemen bij zwembaden'

13 MEI 2022 09:20 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Woede over kostenstijging van 2,5 miljoen zwembad Amerena | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

Gemeente Amersfoort valt over de aangekondigde kostenstijging van het zwembad Amerena die voor de komende vier jaar zijn aangekondigd. Keer op keer zie ik de naïeve struisvogelhouding van de politiek als het gaat om de bouw van zwembaden en de kosten hiervan. Om te beginnen zou een gespecialiseerd team vanuit Den Haag zich moeten gaan buigen over de ideeën rond de bouw van een zwembad om excessen als deze tegen te gaan.

Een zwembad is een kostenverslindend gebouw. Een energie slurpende instantie waar winstgevendheid in de volksmond haast onmogelijk is. Keer op keer schrikken mensen als ze zien wat het draaien van een bad ongeveer kost.

Bijzonder dat de politiek in Nederland het maar niet lijkt te begrijpen dat een zwembad niet vergelijkbaar is met een kantoorpand. Tijdens de coronaperiode kwamen er steunmaatregelen met financiële middelen waarmee je bij wijze van spreken een kantoorpand zou kunnen draaien. Om een zwembad te draaien moet je dat gemiddeld maal vijf doen.

De gemeente Amersfoort krijgt het voor elkaar om na alle voorbeelden in de zwembranche verbaasd te zijn over de uit de hand lopende kosten. Daar waar tijdens de coronaperiode de gemeentelijke baden nog extra gesteund werden door de regeling SPUKIJZ (Specifieke Uitkering IJsbanen en Zwembaden) vallen ze nu door de mand met de extreme kosten. Energie, schoonmaak, beveiliging, chloor, zuur en onderhoud. Zo kan de lijst nog wel even doorgaan.

De politiek zou er goed aan doen zich, voordat een zwembad gebouwd gaat worden, te verdiepen in de daadwerkelijke kosten van het draaien van een zwembad. Tel hier ongeveer 40% bovenop en je zit redelijk in de goede richting. Helaas weegt het idee van “het mooiste zwembad” meestal zwaarder dan de daadwerkelijke kosten beramen.

De excessen in kosten levert vrijwel altijd discussie op binnen de politiek. Het idee van struisvogelpolitiek met de bijkomende naïeve houding zorgt voor spanningen bij de exploitant, huurders waaronder verenigingen en gebruikers. De politiek vergeet helaas maar al te vaak dat de laatste twee een deel van de rekening zullen moeten betalen.

Daar waar overal in Den Haag commissies voor zijn, zou het goed zijn een gespecialiseerd team van kennis en kunde te hebben op het gebied van zwembadbouw in Nederland. Dit moet overheden, zoals gemeenten, kunnen adviseren wat nu daadwerkelijk nodig is voor het bad. Dit moet de bemoeienissen van de politiek over de indeling en inhoud van het zwembad tegen gaan en de bijbehorende extreem hoge kosten.

Shiva de Winter, voorzitter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid

Meer binnen de rubriek Politiek