'Een burenrelatie verbeter je niet met een rechtszaak'

19 SEP 2024 09:15 | DAS
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Christa Verploeg

Aanleiding:
Jong pianotalent (13) door buren voor rechter gesleept vanwege geluidsoverlast

De buren van een dertienjarige jongen die een pianostudie volgt en daarvoor meerdere uren per dag piano moet spelen, zijn een rechtszaak gestart, omdat zij daarvan overlast ervaren. De meeste ruzies tussen buren gaan over geluidsoverlast.

De meeste burenzaken die bij juridisch dienstverlener DAS worden gemeld, gaan over:

1.     Overlast (geluid, stank, etc.)

2.     Erfgrens en schutting

3.     Aanbouw / opbouw / uitbouw / overbouw

4.     Erfdienstbaarheid / recht van overpad

5.     Uitzicht op buren (privacy)

Het is belangrijk om aandacht te besteden aan burengeschillen en mogelijke conflicten tussen buren. Een goede communicatie en begrip kunnen veel problemen voorkomen. De volgende tips kunnen daarbij helpen.

Trek vroegtijdig aan de bel

In plaats van de emmer vol te laten lopen, is het beter vroegtijdig aan de bel te trekken. Hoe duidelijker je jouw klacht aan je buren uitlegt, hoe beter je samen een oplossing kunt vinden. Hierbij kan het ook helpen om de buren bij jou uit te nodigen om naar het geluid te luisteren vanuit jouw woning of tuin.

Maak afspraken

Probeer samen tijden af te spreken. Bijvoorbeeld de tijden waarop piano gespeeld kan worden.

Praktische aanpassingen doen

Kleine aanpassingen in huis kunnen geluidsoverlast al verminderen. Denk aan het verplaatsen van de boxen, het uitzetten van de bas, het dichthouden van deuren of het plaatsen van een tapijt. Onderzoek samen de mogelijkheden.

Buurtbemiddeling

Als de buren niets (meer) willen doen om de overlast te verhelpen of te verminderen dan kun je hulp zoeken. Kijk dan of in jouw gemeente buurtbemiddeling is. Buurtbemiddelaars helpen jou dan om het gesprek weer aan te gaan met je buren en zo tot een oplossing te komen.

Mediation

Mocht ook buurtbemiddeling niet helpen, dan kan mediation een volgende stap zijn. Als dat niet meer mogelijk is, kun je een juridisch vervolg bespreken. Houd er dan rekening mee dat de burenrelatie daarmee meestal niet verbetert, terwijl je nog wel samen als buren verder moet. Zet je de juridische stap als laatste redmiddel? Dan moet je kunnen aantonen dat er sprake is van structureel en overmatig geluid.  

Credits afbeelding: hobo_018

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws