Op zondag 15 augustus herdenkt het Limburgs Museum de slachtoffers die vielen in voormalig Nederlands-Indië. Dat gebeurt in een intieme bijeenkomst met Limburgse millennials van Indische of Molukse komaf. Zij gingen voor de expositie Van Daar & Van Hier op zoek naar hun Indische of Molukse wortels. Gastcurator van de expositie Yvette Kopijn leidt de gesprekken tijdens de herdenking, die om 10:30 uur wordt uitgezonden via de Facebookpagina van het museum.
VAN DAAR & VAN HIER
Van Daar & Van Hier toont nog t/m 5 september 2021 de resultaten van de zoektocht van 25 Limburgse jongeren met Indische of Molukse wortels naar hun eigen familiegeschiedenis. Zij namen deel aan het programma Tracing Your Roots, onder leiding van gastcurator Yvette Kopijn, die zelf uit een gemengd Nederland-Indisch gezin komt. De jongeren doken onder andere in archieven, deden stamboomonderzoek en spraken met hun ouders en grootouders over een verzwegen verleden.
“Zo kunnen wij nu als museum een stuk onderbelichte geschiedenis zichtbaar maken,” zegt Marieke Koppelmans, programmamanager van het Limburgs Museum. “Gastcuratoren en in dit geval 25 jongeren krijgen van ons een podium om hun eigen verleden te onderzoeken en met ons allen te delen.”
15 AUGUSTUS
Slachtoffers van de Japanse bezetting (1942-1945) van voormalig Nederlands-Indië, de Bersiap en de daaropvolgende Onafhankelijkheidsoorlog (1945-1950) worden jaarlijks op 15 augustus herdacht. Deze turbulente periode in onze gedeelde geschiedenis trof alle bevolkingsgroepen in Indië/Indonesië, waaronder mensen van Molukse, (Indo-)Europese, Indonesische, Papoea, Indo-Afrikaanse, Chinees-Indonesische en Joods-Indische afkomst.
KIJK MEE OP FACEBOOK
De Indië-herdenking van het Limburgs Museum vindt vanwege corona zonder publiek plaats, maar is dus digitaal via de Facebookpagina van het museum bij te wonen. Er zijn gesprekken met deelnemers aan Van Daar & Van Hier en er zal een herdenkingsritueel plaatsvinden.
De bijeenkomst duurt van 10:30 tot 11:30 uur. De tentoonstelling Van Daar & Van Hier is nog t/m 5 september 2021 te zien in het Limburgs Museum.
Dit is een origineel bericht van Limburgs Museum
Ga naar alle berichten van deze organisatie.