'Gerichter investeren zet ecosysteem start-ups pas echt in bloei'

29 APR 2021 16:44 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Annemiek Verkamman van HollandBIO, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Kritiek op grote rol overheid in durfkapitaal

Er is kritiek op de grote rol van de overheid in durfkapitaal. We kunnen onze publieke middelen namelijk veel beter besteden door deze gerichter te investeren. Richt de overheidsinvesteringen daarom op startende en doorgroeiende bedrijven die kapitaal- en kennisintensief zijn. Bijvoorbeeld in de biotech, waar jonge bedrijven veelal nog geen enkele omzet draaien maar wel hoge kosten hebben. Daar kan de financiering vanuit de overheid de markt het beste aanvullen. Kortom, het gerichter aanplanten van financiering zet het ecosysteem voor onze start-ups pas echt in bloei.

HollandBIO wil dat een volgend kabinet juist meer investeert in deeptech, waar ook biotech onder valt. De overheid neemt voorzichtige stappen, bijvoorbeeld door geld van het Deeptech Fonds te steken in innovatieve bedrijven. Toch kunnen we het Nederlandse ecosysteem sneller in bloei zetten. Biotechbedrijven kennen lange doorlooptijden en hebben een grote behoefte aan kapitaal. Door twee adaptaties planten we de broodnodige financiering veel gerichter aan. Allereerst geduldiger kapitaal, waarop pas later dan vijf jaar rendement wordt verwacht. Daarnaast ruimere financieringsrondes, die passen bij de grote bedragen die komen kijken bij een ontwikkeltraject van biotech.

Groeiende techbedrijven hebben een vruchtbaarder vestigingsklimaat hard nodig. Dat laat ook TechLeap-voorman prins Constantijn weten in dit dubbelinterview met staatssecretaris Keijzer. Bovendien kunnen we de komende jaren niet zonder onze kennisintensieve sectoren. Juist de biotechsector helpt ons maatschappelijke uitdagingen op duurzaamheid, gezondheid en klimaat oplossen. Tegelijkertijd trekken we met die innovaties en onze Nederlandse ondernemersgeest de wijde wereld in. Zo vergroot ons land ook nog eens de welvaart. Door gericht te investeren in biotech, innoveren we ons dus uit de crisis van vandaag en morgen.

Annemiek Verkamman is directeur van HollandBIO.

Meer binnen de rubriek Biotechniek