'Na inzet kernwapen zijn humanitaire organisaties niet in staat noodhulp te verlenen'

18 MRT 2022 13:12 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jan Tijmen Ninck Blok, Het Rode Kruis, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: TERUGLEZEN | VN-topman: nucleair conflict niet langer uit te sluiten, ‘Biden overweegt bezoek aan Europa’ | Buitenland | AD.nl

Het Internationale Rode Kruis (ICRC) maakt zich grote zorgen over recente uitspraken met betrekking tot nucleaire wapens. Het ICRC doet een dringende oproep aan alle staten om ervoor te zorgen dat kernwapens nooit gebruikt worden.

Als Rode Kruis willen we benadrukken dat uiterste voorzichtigheid van levensbelang is. Het voortbestaan van de mensheid staat op het spel. De humanitaire noden na een nucleaire explosie zijn enorm. Het is voor ons, als wereldwijde hulporganisatie, onmogelijk om adequate noodhulp te verlenen in de gebieden die hierdoor getroffen zouden worden. Het verbieden van kernwapens is de enige manier om dit onbeschrijflijke menselijk lijden en onomkeerbare schade als gevolg van een inzet van zo'n wapen te voorkomen.

Tijdens de onderhandelingen van het VN-verdrag voor het verbod op kernwapens sprak het ICRC zich uit over de vernietigende kracht van kernwapens. Een kernwapen veroorzaakt een onoverkomelijke situatie waarin humanitaire organisaties niet in staat zijn om noodhulp te verlenen. Het is onvermijdelijk dat dit tot een humanitaire catastrofe leidt. Ook zullen de langetermijneffecten van een nucleaire explosie van negatieve invloed zijn op toekomstige generaties en het milieu. Daarnaast kunnen kernwapens in vrijwel geen enkele situatie voldoen aan de eisen die het humanitair oorlogsrecht stelt aan de inzet van militaire middelen.

Jan Tijmen Ninck Blok, Expert Humanitair Oorlogsrecht, het Nederlandse Rode Kruis

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen