'Vertraging woningbouw na uitspraak Raad van State'

22 APR 2021 12:58 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Steven Wayenberg van Vereniging Eigen Huis, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Vertraging woningbouw dreigt na uitspraak Raad van State

Vereniging Eigen Huis vreest voor nieuwe vertragingen in de woningbouw. Een uitspraak van de Raad van State maakt het voor iedereen mogelijk om in beroep te gaan tegen bestemmingsplannen en grote bouwprojecten, ook als eerder geen gebruik is gemaakt van de inspraakmogelijkheden.

De vereniging hecht aan goede rechtsbescherming van omwonenden bij bouwprojecten en heeft daarvoor het participatiehandvest opgesteld. De kern daarvan is dat burgers tijdig en serieus bij bouwplannen worden betrokken.

Tot nu toe moesten burgers of pressiegroepen hun bezwaren kenbaar maken tijdens de voorbereidingsprocedure van een nieuw bestemmingsplan of een groot bouwproject. Als dat werd nagelaten was een gang naar de rechter daarna zinloos.

De Raad van State schafte deze regel onlangs af omdat die in strijd is met Europees recht. Burgers moeten volgens het Europese Hof voor Justitie in Luxemburg altijd vrije toegang houden tot de rechter.

Steven Wayenberg is Juridisch beleidsadviseur belangenbehartiging bij Vereniging Eigen Huis.

Meer binnen de rubriek Eigendom