Dit is een expertquote van Noï Boesten, IVN Natuureducatie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Open Tuinen Weekend
Afgelopen dagen was het Open Tuinenweekend en hebben weer veel Nederlanders inspiratie opgedaan voor hun eigen tuin. Heel fijn, vooral als er wat tegels uit worden gehaald en daarvoor planten terugkomen. Als IVN Natuureducatie roepen we echter wel op: vergeet die olijfboom en kies voor beplanting, die in Nederland thuishoort Dat is veel beter voor de natuur.
Tegenwoordig is er van alles verkrijgbaar. Maar een palmboom hoort nu eenmaal niet in Nederland thuis. In het belang van insecten en andere soorten is het goed te kiezen voor planten die hier van oudsher groeien. Neem bijvoorbeeld het verschil tussen de Amerikaanse eik en de zomereik: op die eerste vonden onderzoekers 13 verschillende soorten insecten, op de zomereik maar liefst 450.
Alle tuinen samen grootste natuurpark van Nederland
Om ervoor te zorgen dat mensen meer inheems gaan planten, is IVN in het najaar van 2019 begonnen met Tuiny Forest, een kant-en-klaar pakket van inheemse bomen, heesters en zaden. Inmiddels zijn er al meer dan drieduizend tuinen op deze manier vergroend. Want als je bedenkt dat alle Nederlandse tuinen bij elkaar opgeteld het grootste natuurpark van ons land vormen, dan valt hier natuurlijk heel veel natuurwinst te behalen.
Nationale Parken tuinen
Helemaal mooi is dat er nu speciale ‘Nationale Parken tuinen’ zijn voor in je eigen achtertuin. Dat is begonnen vanuit De Utrechtse Heuvelrug. Verschillende bewoners in deze omgeving hebben nu dus een Heuvelrugtuin met beplanting vanuit dit Nationale Park. Inmiddels hebben ook de Nationale Parken Zuid-Kennemerland, Hollandse Duinen en Duinen van Texel dit voorbeeld gevolgd. Echt super voor de biodiversiteit. Als IVN hopen we dus dat steeds meer mensen in eerste instantie gaan kiezen voor een gezonde natuur in eigen land en van de natuur, die bijvoorbeeld eigenlijk in Zuid-Europa hoort, gewoon op vakantie gaan genieten.
Noï Boesten is projectleider van IVN Natuureducatie