'Ook criminelen houden van voetbal'

11 JUN 2019 09:00 | Programmabureau TaskForce Brabant-Zeeland

Amateur clubs kwetsbaar voor criminele inmenging

Tilburg, 11 juni 2019 - Vijf  respondenten uit een onderzoek naar criminaliteit van amateur voetbalclubs hebben eigen (persoonlijke) ervaringen met (dreigende) criminele inmenging zoals drugscriminelen in de regio, blinde ambities & allianties met grootinvesteerders en broodspelers zonder belastingmoraal. Dit blijkt uit het onderzoek 'Criminelen houden van voetbal' dat verricht is door Bureau Bruinsma en de Tilburg University in opdracht van de Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland. Aan het onderzoek hebben 16 voetbalclubs uit Brabant en Zeeland deelgenomen.  

Witwaspraktijken

Aanleiding voor het onderzoek vormen enkele incidenten, zoals dat van een Eindhovens voetbalclub waarbij een van de hoofdsponsors naar voren kwam in een witwasonderzoek en verdacht werd van het met 'fout' geld betalen van spelers en sponsormateriaal. Een andere voetbalclub maakte in korte tijd meerder promoties. En trok talentvolle spelers uit de betaalde voetbalwereld aan. In de boekhouding is niets van betaling aan deze spelers terug te vinden. Uit eerdere onderzoeken* blijkt hoe kwetsbaar de amateurvoetbalwereld voor dergelijke incidenten is.

Afhankelijk van bijdragen

Amateurclubs zijn voor een groot deel afhankelijk van de bijdragen van vrijwilligers, donateurs en sponsors. Dit is deels de kracht van deze wereld: Met veel passie stoppen mensen tijd en geld in hun meest geliefde sport. Tegelijkertijd is de afhankelijkheid een zorgpunt. Want: Wat als er te weinig vrijwilligers beschikbaar zijn die een bepaalde ervaring moeten hebben; mag die persoon die lid is van een motorclub toch in het bestuur? Wat als de balans in het rood schiet en iemand best wil bijspringen met wat geld, alleen anoniem en cash?

Helpende hand

Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland gaat inzetten op het bouwen van coalities met gemeenten, KNVB, voetbalclubs en politie om deze criminaliteit aan te pakken en een helpende hand te bieden aan de kwetsbare voetbal amateurclubs.

Samenwerking

Paul Depla, Burgemeester van Breda en bestuurslid van Taskforce-RIEC: "We zijn blij dat we met de KNVB erkennen dat er een risico is dat de criminelen de voetbalsport met geld proberen te paaien en te verleiden. Na erkenning volgt de herkenning hoe die verleiding in de praktijk eruit ziet. Zodat we daarna gezamenlijk kunnen optrekken om de voetbalsport te verschonen van criminelen. Die samenwerking tussen KNVB, clubs en overheid is echt belangrijk. Want alleen zo boeken we succes. We willen toch niet dat criminelen ons mooie voetbal afpakken? ".

* 'Criminele weldoeners' en 'Crimineel geld in het amateurvoetbal'

   Tilburg University in opdracht van Taskforce Brabant Zeeland (2018)

Weerbaar maken

Gerard Dielessen Algemeen Directeur NOC*NSF: " Het is van belang sportclubs weerbaar te maken tegen criminele invloeden. Het is goed dat de taskforce suggesties doet over wat sportclubs, gemeenten, belastingdienst en sportbonden samen kunnen doen om verwevenheid tussen criminele organisaties en sportclubs te voorkomen. Het Centrum Veilige Sport Nederland is met de Taskforce in gesprek om deze suggesties te vertalen in een online tool voor sportclubs die kan worden ontsloten via de website van het Centrum Veilige Sport Nederland. Daarnaast zal NOC*NSF voor de zomer een sessie voor sportbonden en experts organiseren over het onderwerp financiële integriteit. De bevindingen van de Taskforce zullen daar ook worden gedeeld."

Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland heeft in haar versterkingsplannen het project 'Criminaliteit bij amateur voetbalclubs' opgenomen. Het project richt zich op de kwetsbaarheden van financiële criminaliteit binnen amateur voetbalclubs. Dat doet ze door het creëren van bewustwording in de maatschappij, inzicht te geven aan voetbalclubs over hun kwetsbaarheden en risico's maar ook door verbindingen te zoeken tussen private en publieke partners om gezamenlijk op te trekken tegen deze criminaliteit.

Interventiekaart

Er is vanuit de Taskforce-RIEC een interventiekaart ontwikkeld voor gemeenten, voetbalclubs en andere belanghebbenden. Deze checklist geeft na het invullen een heel goed beeld of er bij de amateur voetbalclub sprake is van witwassen, criminaliteit, drugshandel e.d. De interventiekaart is op te vragen bij het programmabureau van de Taskforce-RIEC (programmabureau@taskforcebz.nl).

Over Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland Waar de onderwereld zich vervlecht met de bovenwereld en daardoor zowel het bestuur, handhaving en normale maatschappelijke functies ondergraaft is sprake van ondermijning. Het gaat om een criminele industrie van enorme omvang met bijvoorbeeld liquidaties, corruptie en rip deals en daarmee een sluipmoordenaar voor onze democratie. Ondermijning is een groot probleem en veroorzaakt zware maatschappelijke schade. Om die ondermijning aan te kunnen pakken is nauwe samenwerking geboden tussen centrale en lokale overheden. Taskforce-RIEC Brabant- Zeeland coördineert en faciliteert de aanpak in alle 62 gemeentes van beide provincies. Taskforce-RIEC Brabant-Zeeland heeft in 2018 Versterkingsplannen opgesteld om een extra impuls te generen tegen ondermijning. In drie programmalijnen (1 Smart Overheid, Bestuurlijke weerbaarheid en Maatschappelijke en Sociale Weerbaarheid) worden projecten en onderzoeken ontwikkeld om ondermijning een halt toe te roepen. Het Ministerie van J&V heeft hiervoor 24,5 miljoen euro ter beschikking gesteld voor de periode van 2019 - 2021.

Meer binnen de rubriek Voetbal