'Polsblessure is voor een keeper niet uitzonderlijk'

07 FEB 2023 09:27 | VeiligheidNL

Dit is een expertquote van Ellen Kemler, Senior onderzoeker/projectleider, VeiligheidNL

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Volgende tegenvaller Feyenoord: Bijlow ontbreekt in topper tegen PSV

Keeper Bijlow ontbreekt de komende weken bij Feyenoord in verband met een polsblessure. Hoewel veel voetbalblessures logischerwijs ontstaan aan de benen, is zijn blessure geen uitzondering. Van alle voetbalblessures behandeld op een spoedeisende hulpafdeling van een ziekenhuis in Nederland, is ongeveer de helft een polsblessure.

Volgens een internationale studie onder profvoetballers, vormden blessures aan de hand, pols en onderarm minder dan 1 procent van alle blessures bij mannelijke profvoetballers die leiden tot sportverzuim. Hoewel dat percentage laag is, is de incidentie voor keepers echter zeven keer zo hoog dan voor veldspelers. Ook moeten profteams, vergeleken met veldspelers, hun keepers logischerwijs langer missen als zij geblesseerd raken aan hun handen of polsen.

Als het gaat om het voorkomen van blessures, is het bekend dat keepers andere behoeften hebben dan veldspelers. Zo is er voor keepers een apart programma ontwikkeld om schouderblessures te voorkomen. Ter preventie van polsblessures wordt voor andere sporten een polsbeschermer aangeraden, maar dat is voor keepers niet werkbaar omdat zij hun polsen en handen vrij moeten kunnen bewegen.

Verder onderzoek is dan ook nodig om kijken hoe hand- en polsblessures bij keepers wel voorkomen kunnen worden. Keepers zijn door deze blessures langere tijd uitgeschakeld, en goede keepers zijn er nu eenmaal niet in overvloed.

Ellen Kemler, Senior onderzoeker/projectleider, VeiligheidNL

Meer binnen de rubriek Voetbal