'Hamstringblessures in het profvoetbal moeten serieus genomen worden'

07 FEB 2023 10:51 | VeiligheidNL

Dit is een expertquote van Ellen Kemler, senior onderzoeker/projectleider, VeiligheidNL.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Zorgen ondanks voorsprong: PSV raakt al binnen halfuur twee spelers kwijt - Voetbal International

Een verrekking van de hamstring is in het voetbal een van de meest voorkomende spierblessures. Dat geldt ook voor het professionele voetbal. Profvoetballers die uitvallen met een hamstringblessure zijn een wekelijks terugkerend fenomeen. Deze week viel PSV’er El Ghazi al in de eerste helft uit tijdens de topper tegen Feyenoord. Ook uit een internationale studie blijkt dat het aantal hamstringblessures in het profvoetbal alleen maar toeneemt de laatste jaren.

Het is niet verstandig om hamstringblessures in het voetbal dan maar voor lief te nemen. In het profvoetbal is maar liefst 25 procent van alle afwezigheid als gevolg van een blessure toe te schrijven aan hamstringblessures. De gemiddelde afwezigheid is negen dagen. Het aantal blessures dat per 1000 uur voetbal ontstaat, varieert tussen de een en bijna zes. Het risico op een hamstringblessure kan echter verlaagd worden als er aan preventie wordt gedaan. En dat lijkt, in ieder geval onder Engelse profclubs, vaak niet het geval.

De kans op een hamstringblessure kan verkleind worden door oefeningen zoals de Nordic hamstring exercise, het uitvoeren van het FIFA 11+ oefenprogramma of balanstraining. Uit een onderzoek onder Engelse profs blijkt dat het uitvoeren van dit soort oefeningen lang niet altijd worden gedaan in de training. Het grootste effect kan bereikt worden als (bijna) heel het team de oefeningen uitvoert, en niet enkele individuen. Zowel het aantal blessures en het aantal dagen afwezigheid neemt dan fors af. De aanhoudende stroom van hamstringblessures vraagt van clubs om aandacht voor deze vervelende blessure.

Meer binnen de rubriek Voetbal