'Innovatieve technologie helpt hypotheekfraude tegen te gaan'

05 SEP 2024 12:33 | Van Spaendonck
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Maarten van Ierschot

Aanleiding:
Drugscriminelen in hele land actief met hypotheekfraude

Criminelen afkomstig uit de drugshandel zijn niet alleen in de regio Amsterdam, maar in heel Nederland betrokken bij het plegen van grootschalige hypotheekfraude. Dat schrijft het Financieel Dagblad. In het artikel wordt gepleit voor meer controle via de Belastingdienst, maar ook ontwikkelaars van HR-salarissoftware kunnen een belangrijke rol spelen in de verificatie van loonstroken en werkgeversverklaringen. Eerder dit jaar heeft Van Spaendonck technologie ontwikkeld om hypotheekfraude met vervalste loonstroken en werkgeversverklaringen tegen te gaan. 

Een innovatieteam heeft technologie ontwikkeld die gericht is op het betrouwbaar verifiëren van actuele salarisgegevens en werkgeversverklaringen. Door gebruik te maken van blockchaintechnologie kunnen deze gegevens veilig en automatisch worden geverifieerd, waardoor de mogelijkheid tot fraude sterk wordt verminderd. Dit biedt werknemers een veilige manier om hun salarisinformatie en documenten te delen met derden, zoals hypotheekverstrekkers, zonder dat er risico is op vervalsing van documenten.

Deze technologie neemt niet alleen het risico op fraude weg, maar vermindert ook de administratieve druk voor zowel werkgevers, werknemers als financiële instellingen. Door transparante en veilige gegevensuitwisseling te bevorderen, draagt Van Spaendonck actief bij aan de integriteit van financiële processen. We zien het als onze maatschappelijke verantwoordelijkheid om de betrouwbaarheid van digitale gegevensuitwisseling te waarborgen, in samenwerking met diverse partners.

Meer binnen de rubriek Economie en geld