'Neem biodiversiteit mee in woningbouwopgave'

16 DEC 2021 14:07 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van  Jelle de Jong, IVN Natuureducatie, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Bouwend Nederland geeft compliment voor regeerakkoord | ANP

Het nieuwe regeerakkoord heeft zowel veel aandacht voor natuur en landschap als de grote opgave in de woningbouw. IVN Natuureducatie juicht toe dat de partijen, die opnieuw samen gaan regeren, de noodzaak zien om deze grote vraagstukken het hoofd te bieden. IVN roept het kabinet echter dringend op beide problemen niet afzonderlijk te benaderen, maar samen op te pakken. Vergroening van steden is voor zowel de mens als veel andere soorten van levensbelang.

De gevolgen van het veranderende klimaat en verlies aan biodiversiteit zijn niet te missen en de aandacht hiervoor is hoogstnoodzakelijk. Vijftig procent van de biodiversiteit is de afgelopen decennia verdwenen. Zo’n tien procent van de zogenoemde kritische soorten, waaronder de huiszwaluw, maar vooral veel insecten, is inmiddels afhankelijk van het stedelijk gebied. Het is belangrijk dat voor deze soorten de juiste aandacht is.

Bouw natuurinclusief

Het bouwen van 100.000 woningen per jaar en de uitwerking van het Nationaal Isolatieprogramma moeten dan ook gebeuren op een wijze dat alle soorten er wel bij varen. Natuurinclusief dus. Met de bouwagenda moeten niet alleen belemmeringen voor klimaatbestendige en natuurinclusieve bouw worden weggenomen, maar dient de biodiversiteit te worden versterkt.

Woningcorporaties houden door het afschaffen van de verhuurdersheffing straks meer geld over om te investeren in groene ruimte voor mensen met een achterstand. In een tijd waarin hoger opgeleiden gemiddeld 15 gezonde levensjaren meer hebben dan lager opgeleiden, moet dit echt prioriteit krijgen. Brede welvaart komt alleen tot stand wanneer mensen zich weer verbonden voelen met hun natuurlijke omgeving. IVN kijkt uit naar de concretisering van het regeerakkoord op dit gebied.

Jelle de Jong is directeur van IVN Natuureducatie

Meer binnen de rubriek Natuur