'Maak nu echt werk van klimaatbestendige landbouw'

03 NOV 2021 14:06 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Bram Peters, Cordaid, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Grote woorden bij opening klimaattop, daadkracht moet komende weken blijken | NU - Het laatste nieuws het eerst op NU.nl

De VN-klimaatconferentie, ook wel bekend als COP26, is in volle gang. Een belangrijk thema tijdens de conferentie is de link tussen klimaat en voedsel.

Klimaatverandering bedreigt onze voedselvoorziening. Andersom is voedselproductie ook weer een oorzaak van klimaatverandering. Hevige regenval en aanhoudende droogte zorgen ervoor dat oogsten steeds vaker mislukken en voedselprijzen blijven stijgen.

Maar de voedselsector draagt zelf ook bij aan de opwarming van de aarde: denk aan monocultuur die de biodiversiteit aantast, de uitstoot van broeikasgassen en bos dat wordt gekapt om plaats te maken voor landbouw.

Het is daarom belangrijk dat er meer werk gemaakt wordt van biologische en klimaatbestendige landbouw en waar mogelijk lokale voedselketens.

Bram Peters is Expert voedselsystemen en voedselzekerheid bij Coraid.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid