'Natuurherstelwet katalysator voor verduurzaming bedrijven'

14 MRT 2024 11:34 | MVO Nederland
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Wouter Scheepens

Aanleiding:
‘De natuurherstelwet kan Nederland juist van het slot halen’ | Trouw

Minister Van der Wal gaat met instemming van een meerderheid van de Tweede Kamer naar Brussel om tegen de Natuurherstelwet te stemmen. De Nederlandse economie kan wel zonder natuur. Precies nu het Europese Milieuagentschap waarschuwt dat Europa niet voorbereid is op klimaatverandering. De natuur levert bedrijven onmisbare materialen en diensten, zoals schone lucht, water en planten. En gaat klimaatverandering tegen, bijvoorbeeld door CO2 op te nemen. Voor een toekomstbestendige economie is natuurherstel dus van groot belang.

Nu weten we dat wetten een belangrijke aanjager voor gedragsverandering zijn. Veel bedrijven willen eerlijk kunnen concurreren en zekerheid voor de lange termijn. Duurzame bedrijven innoveren en investeren volop in de natuur én laten zien dat dat loont. Maar daar is wel een duidelijk perspectief voor nodig. En de zekerheid dat de positieve impact die je als ondernemer maakt, erkend en beloond wordt. De wet vormt dan ook een katalysator voor bedrijven: het biedt perspectief over hoe een bedrijf kan bijdragen aan natuurherstel. En dat werkt beter dan continu bestraffen vanwege alles wat nu niet mag.

Door bedrijven te belonen die positieve impact maken op de natuur, kunnen ze er ook nog eens de vruchten van plukken. De Natuurherstelwet is daarvoor essentieel. En weet: de investeringen die we nu doen, betalen zich uiteindelijk uit in de natuurlijke waarde die het oplevert. 


Meer binnen de rubriek Dieren en natuur