Vroege opsporing houdt glaucoom in toom

13 MRT 2023 12:00 | Stichting Oogfonds Nederland

Tijdens de wereldwijde glaucoomweek besteden we als Oogfonds aandacht aan de oogziekte glaucoom. Glaucoom is een oogziekte waarbij de zenuwvezels van het netvlies geleidelijk én permanent beschadigen en afsterven. En daar merkt u in het begin bijna niets van. Het is een onomkeerbare ziekte, die zonder behandeling kan leiden tot blindheid, en wordt ook wel een sluipmoordenaar onder de oogziekten genoemd.

Gemiddeld 200.000 mensen lijden aan glaucoom

Veel mensen ontdekken te laat dat ze glaucoom hebben, juist door vroege opsporing en behandeling is blindheid door glaucoom te voorkomen. Wist u dat er wereldwijd ongeveer 110 miljoen mensen de oogziekte glaucoom hebben? En dat deze oogziekte zo'n 12 miljoen mensen blind heeft gemaakt? In Nederland lijden naar schatting zo'n 200.000 mensen aan deze ziekte. Slechts de helft weet dit. Belangrijk dus om regelmatig uw ogen te laten controleren. Door vroege opsporing houden we glaucoom in toom.

Dit ervaarde ook John van der Zande (79). John lijdt aan glaucoom, een ziekte waar zijn moeder ook al aan leed: “Ik was er op tijd bij. Anders was ik nu blind of slechtziend geweest. Je merkt niets van de oogziekte tot het te laat is. Daarom liet ik me destijds al regelmatig controleren.”

Extra alertheid bij glaucoom

Er zijn verschillende vormen van glaucoom en ook de mate waarin het ontstaat is verschillend. Glaucoom kan langzaam en plotseling (acuut) ontstaan. Ook zijn sommige vormen van glaucoom erfelijk. Mensen met diabetes, een bril sterker dan -6 of die ouder zijn dan 40 jaar lopen een hoger risico om glaucoom te ontwikkelen. Daarom pleit het Oogfonds er altijd voor om regelmatig de ogen te laten controleren bij een optometrist (aanwezig in de vrijgevestigde optiekzaak) of zo nodig een afspraak te regelen bij de oogarts.

glaucoom

Glaucoom onderzoek maakt hét verschil

“Tegen patiënten moeten zeggen dat ze hun kinderen niet meer zien opgroeien is afschuwelijk”, aldus Dr. Hans Lemij (oogarts en glaucoomspecialist Oogziekenhuis Rotterdam). Met onderzoek willen we als Oogfonds samen met Dr. Hans Lemij bereiken dat niemand meer blind wordt door glaucoom. Dankzij een groot glaucoom onderzoek kan een computer met behulp van een oogfoto en kunstmatige intelligentie 85% van de glaucoom-patiënten opsporen. Meer innovatief en wetenschappelijk onderzoek blijft hard nodig. Samen met donateurs en artsen blijft het Oogfonds zich daarvoor inzetten.

Over het Oogfonds Het Oogfonds gelooft in een toekomst waarin u kan blijven zien waar u van houdt. Het aantal mensen met een oogprobleem stijgt en de oplossing ligt in onderzoek en voorlichting. Het Oogfonds financiert wetenschappelijk onderzoek naar het voorkomen en behandelen van oogproblemen. Ook steunt de stichting patiëntenverenigingen in het verbeteren van de kwaliteit van leven voor mensen met een visuele beperking. Het Oogfonds ontvangt geen subsidie en wordt gesteund door donateurs, bedrijven en de Nationale Postcode Loterij.

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen