Wie minder rijdt, bespaart jaarlijks tot 100 euro op de autopremie

26 NOV 2024 10:31 | UnitedConsumers C.V.

Eindhoven, 26 november 2024 – Automobilisten die jaarlijks minder kilometers met de auto afleggen dan waarvoor hun auto is verzekerd, betalen mogelijk tot € 100,00 te veel autopremie. Dit blijkt uit onderzoek van autoverzekering vergelijker UnitedConsumers. “Als je minder vaak de auto pakt, moet je dit zelf doorgeven aan je verzekeraar. Dan krijg je mogelijk een lagere premie”, volgens Jorg van Rijn, expert in autoverzekeringen. “De verzekeraar past het kilometrage (aantal kilometers per jaar) namelijk niet vanzelf aan.”

Minder kans op schade

Wie een autoverzekering afsluit, vult het aantal kilometers per jaar in dat diegene verwacht te rijden. Waarom dit aantal uitmaakt voor je autoverzekering, heeft een eenvoudige reden: “De kans op schade is kleiner als iemand minder vaak de weg op gaat,” zegt Van Rijn. “En een kleinere kans op schade betekent dat je autopremie omlaag gaat.”

2 tot 5 euro lagere premie

Uit het onderzoek van UnitedConsumers blijkt dat het per verzekeraar verschilt hoe sterk het kilometeraantal meeweegt in de premie. Wie bijvoorbeeld het kilometeraantal aanpast van maximaal 20 duizend naar 10 duizend kilometer per jaar, kan bij veel verzekeraars een 2 tot 5 euro lagere premie per maand verwachten. Dit verschil in premie kan bij sommige autoverzekeraars ook hoger of lager zijn.

Verder blijkt uit de resultaten dat overstappen naar een andere verzekeraar een extra besparing kan opleveren bij een lager aantal kilometers.

Kilometers verzwijgen niet verstandig

Het kan aantrekkelijk klinken om een lager aantal kilometers door te geven aan de autoverzekeraar dan er werkelijk met de auto wordt gereden. Maar dit is volgens Van Rijn niet zonder risico. “De verzekeraar controleert de kilometerteller in het geval van schade”, legt Van Rijn uit. “Het is dus eenvoudig na te gaan of het opgegeven aantal kilometers klopt. Als je meer kilometers rijdt dan waar je voor verzekerd bent, dan kan dit gevolgen hebben voor de vergoeding bij een schade.” 

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws

08 DEC 2024