Benzineprijs bereikt hoogste punt in 2025

13 FEB 2025 11:59 | UnitedConsumers C.V.

Eindhoven, 13 februari - De prijs voor een liter benzine zit opnieuw in de lift, zo blijkt uit cijfers van consumentencollectief UnitedConsumers, dat sinds 2001 dagelijks de brandstofprijzen in de gaten houdt. Vandaag bereikt de adviesprijs voor benzine het hoogste niveau in 2025. Directeur en brandstofexpert Paul van Selms van UnitedConsumers: “De dure dollar en de politieke onrust in de wereld zijn de belangrijkste verklaringen voor de hoge prijzen aan de pomp.”

100 euro per jaar meer kwijt aan de pomp

De Gemiddelde Landelijke Adviesprijs (GLA) van benzine komt vandaag uit op € 2,188 per liter. Daarmee is de prijs op het hoogste punt in 2025. Daarnaast is het bijna drie maanden geleden dat de benzineprijs voor het laatst zo hoog was, namelijk op 22 november 2024.

Ten opzichte van oudejaarsdag (31 december 2024) steeg de benzineprijs al bijna vijf cent. Dus voor wie vaak moet tanken, is 2025 tot nu toe een duur jaar. Wie bijvoorbeeld gemiddeld 40 liter benzine per week tankt, is bij dit prijsverschil zo’n 2 euro duurder uit per volle tank. Per jaar komt dit neer op 100 euro meer brandstofkosten, zo laat een snelle rekensom zien.

Dollar is duurder geworden

Volgens Van Selms is de hoge koers van de dollar één van de verklaringen voor de prijsstijging: “Een vat olie wordt betaald in dollars en de dollar is sterker geworden ten opzichte van de euro. Oftewel: je krijgt minder dollar voor een euro. Dat maakt het duurder om olie in te kopen. En de inkoopprijs van ruwe olie vertaalt zich door naar de prijzen aan de pomp.”

Prijsverloop moeilijk te voorspellen

Politieke spanningen zorgen ook voor onzekerheid over de levering en voorraden van olie. Daardoor is de ontwikkeling van brandstofprijzen vaak moeilijk te voorspellen volgens Van Selms. “Wel zien we dat de oliemarkt niet meer zo heftig op politieke ontwikkelingen reageert als in 2022 gebeurde. Ik denk dat de brandstofprijzen nog even door kunnen stijgen, maar ik verwacht niet dat de stijging eindeloos doorzet.”

Meer binnen de rubriek Energie en brandstoffen