'Bij aanbevelingen voor opheffen zwemplekken zijn alternatieven nodig'

11 AUG 2022 11:21 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, NSWZ, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Overheden gaan wildzwemmen in open water indammen | Trouw

Nederland als waterrijk land wordt door steeds meer mensen letterlijk genomen en het aantal plekken waar mensen zwemmen stijgt enorm. Hierbij worden risico’s soms voor lief genomen, wanneer het belang van afkoelen en recreëren boven veiligheid wordt gesteld.

De overheid wil dat aan het wel of niet gedogen van de wildgroei van niet-aangewezen zwemlocaties een einde komt. Er is hiervoor een werkgroep opgericht met onder andere het RIVM en het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ). Die moeten onderzoeken hoe de ‘illegale’ zwemplekken vallen terug te dringen. Zo wordt bijvoorbeeld gekeken naar het weghalen van trappen of steigers op gedooglocaties.

Vanuit het belevingsoogpunt zal dit voor veel onvrede en onrust zorgen, omdat het inperken van zwemplekken in een mooie zomer niet bijdraagt aan het algemeen gevoel van welzijn. Er moet meer gedacht worden vanuit de gebruikers om te kijken hoe het probleem valt aan te pakken. Het zomaar weghalen van faciliteiten zal alleen maar leiden tot het opzoeken en overtreden van grenzen.

De werkgroep zal in haar aanbevelingen aan de overheid met alternatieven moeten komen om het begrip van de gebruikers voor zich te winnen. Het simpelweg opleggen van beperkingen aan mensen zal niet bijdragen aan het slagen van de doelen van de werkgroep.

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) 

Meer binnen de rubriek Zwembaden en baden