Creativiteit in textiele hobby’s op Handwerkbeurs in Zwolle

03 MEI 2022 11:20 | Second Events

Het jaarlijks terugkerende evenement voor liefhebbers van textiele hobby’s vindt voor de 18e keer plaats in de IJsselhallen Zwolle. Van donderdag 12 mei tot en met zondag 15 mei is de Handwerkbeurs te bezoeken.

Na twee jaar afwezigheid door COVID-19 is de Handwerkbeurs terug. De beurs waar men materialen kan kopen voor alle textiele hobby’s zoals breien, borduren, haken, quilten, zelf-maak-mode en veel meer. De exposanten uit binnen- en buitenland brengen de nieuwste materialen mee.

Naast alle nieuwigheden zijn ook oude technieken en ambachten te zien. Op het kantplein, ingericht door twee kantklosverenigingen, zijn doorlopend demonstraties kantklossen te zien. Belangstellenden kunnen zelf ook een paar klosjes leggen.

Werken met een spinnenwiel lijkt ouderwets maar niets is minder waar. Steeds meer mensen spinnen hun eigen wol om mee te breien, haken of te weven. Er zijn demonstraties te zien en korte workshops te volgen waarin de bezoeker leert omgaan met spinnenwiel en weefgetouw. Er is een korte workshop ‘spinproeverij’ waarin de techniek van het tolspinnen te zien is.

Er is een boekpresentatie van een nieuw boek over de Achterhoekse dracht. Het gaat over de familie Grevers die al vier generaties de Achterhoekse knipmutsen en plooimutsen (op)maakt. Een boek dat met vele foto’s laat zien hoe de mutsen gemaakt, gewassen, gesteven en geplooid worden. Het boek is gemaakt om een stukje Achterhoeks textiel erfgoed in beeld te brengen en te bewaren voor volgende generaties.

Op de beurs is praktisch elke textiele hobby vertegenwoordigd. Van breien en haken tot textielverf, borduren, quilten en patchwork maar ook vilten, spinnen, weven, kantklossen en frivolité. De laatste trends zijn te bewonderen ook nieuwe trends zoals Diamond Painting, plotteren en punch needle zijn ook volop aanwezig. De zelf-maak-mode branche is volop aanwezig, zo zijn er diverse naaimachinemerken waar je de nieuwste naai-, borduur- en lockmachines kunt zien. Er zijn een aantal modevakscholen en stoffenwinkels aanwezig voor lessen en de materialen.

Naast dat er op de beurs uitgebreid geshopt kan worden bij de vele stands, is er veel inspiratie te vinden bij de diverse boeklanceringen, meet & greets, workshops en demonstraties. Bekende auteurs van handwerkboeken zijn te vinden op de beurs, zoals de populaire haakontwerpsters A La Sascha, Amilishly, Anja Toonen en Jessica Harmsma.

De Handwerkbeurs is open van donderdag 12 mei t/m zondag 15 mei 2022 van 10.00 tot 17.00 uur (op zondag tot 16.00 uur). Parkeren is gratis. Het adres van de IJsselhallen is Rieteweg 4 te Zwolle. Meer informatie is te vinden op de website www.handwerkbeurs.nl.

Noot voor de redactie. Nadere informatie en beeldmateriaal kan worden ingewonnen bij Janet Vermist van Evenementenbureau Second Events via e-mail naar info@second-events.nl of telefonisch 0592-273903 of mobiel op 06-54280136.

Meer binnen de rubriek Ambachten