“Kijkgedrag cruciaal voor veilig besturen heftruck of reachtruck”

11 JUN 2024 13:14 | Special Cargo Services BV

Special Cargo College en BLOM opleidingen zetten in op veiligheid in magazijnen

Schiphol-Rijk, 11 juni 2024 – Volgens de ‘Code voor Gezond en Veilig Magazijn’ zijn de meeste aanrijdingen in het magazijn het gevolg van slecht kijkgedrag. Door goed kijkgedrag aan te leren, verhogen bestuurders van heftrucks en reachtruck de veiligheid in magazijnen aanzienlijk. Met ‘veiligheid’ als kernwaarde bij al haar opleidingen is Special Cargo College de samenwerking aangegaan met BLOM opleidingen, om heftruck- en reachtruckcursussen aan te bieden, met focus op veiligheid. Via het opleidingsportaal Special Cargo Online kunnen klanten eenvoudig een training boeken op een van de 22 trainingslocaties van BLOM opleidingen in Nederland. 

De opleidingsinstituten Special Cargo College en BLOM opleidingen hebben de handen ineengeslagen om het intern transport in magazijnen en warehouses veiliger te maken, door middel van praktijkgerichte heftruck- en reachtrucktrainingen. Het belangrijkste speerpunt bij deze trainingen is ‘goed kijkgedrag’. Veel aanrijdingen worden veroorzaakt doordat de bestuurder van de truck een voetganger in het magazijn niet heeft gezien, zo stelt de ‘Code voor Gezond en Veilig Magazijn’. Dit is een in Nederland erkende code voor het verhogen van de veiligheid in magazijnen, geïnitieerd door verschillende partijen in de logistieke sector, waaronder BLOM opleidingen. Maarten Dullaert, directeur BLOM opleidingen: “Bestuurders van hef- en reachtrucks moeten zich continu bewust zijn van de risico’s in hun werkomgeving. Dat leren wij ze aan met ‘goed kijkgedrag’: waar en hoe kijk je om je heen om altijd alert te zijn op wat er in de omgeving gebeurt?”

Kijkgedrag

Erik den Dikken, directeur Special Cargo College: “Dit goede kijkgedrag bij het besturen van hef- en reachtrucks sluit naadloos aan bij de kernwaarden van Special Cargo College. Deskundigheid en veiligheid staan in onze opleidingen altijd hoog in het vaandel. Onze samenwerking met BLOM Opleidingen stelt ons in staat om deze belangrijke vaardigheden breder aan te bieden aan onze logistieke klanten.”

Zelfvertrouwen

Naast kijkgedrag is ‘zelfvertrouwen’ de tweede pijler in het opleidingsprogramma van BLOM. Cursisten krijgen ruimschoots de gelegenheid om het nieuwe gedrag te oefenen, zodat dit geautomatiseerd wordt. Pas dan kunnen ze met zelfvertrouwen de hef- of reachtruck besturen. Met deze focus op kijkgedrag en zelfvertrouwen leren cursisten niet alleen bekwaam, maar ook veilig in hun werkomgeving te opereren.

In de praktijk

Dankzij de samenwerking tussen Special Cargo en BLOM opleidingen kunnen klanten nu nóg meer logistieke trainingen via het opleidingsportaal Special Cargo Online regelen: naast transport en opslag gevaarlijke stoffen, beveiliging burgerluchtvaart, security, nu dus ook de heftruck- en/of reachtrucktraining. Deze zijn er in drie varianten: de beginners-, de gevorderden- en de herhalingscursus. Na goed gevolg zijn de certificaten – die vijf jaar geldig zijn - direct te downloaden vanuit de portal. Ruimschoots voordat dat het certificaat verloopt, ontvangt de klant een automatisch bericht dat het tijd wordt voor de herhalingscursus. BLOM opleidingen beschikt over 22 state-of-the-art trainingslocaties en gekwalificeerde instructeurs; de trainingen zijn praktijk-intensief en kennen ook praktijkgerichte examenopdrachten.

Inspectie en verzekering

Het behalen van een heftruck-/reachtruckcertificaat is niet wettelijk verplicht. Vanuit veiligheidsperspectief betreuren Special Cargo en Blom opleidingen dat. Volgens de Arbowet is de werkgever verantwoordelijk voor een ‘voldoende’ opleidingsniveau van de truckchauffeurs. Bij een werkgerelateerd ongeval, zoals een heftruckongeval, kunnen inspectie-instanties en verzekeringsmaatschappijen verlangen dat een bestuurder aantoonbaar bekwaam is. Dat kan een probleem zijn als er geen heftruck- of reachtruckcertificaat kan worden getoond.

Niet verplicht, wel erkend

Ook kunnen werkgevers eisen dat medewerkers een certificaat behalen als onderdeel van hun arbeidsvoorwaarden. Al met al is het heftruck-/reachtruckcertificaat het meest tastbare bewijs van bekwaamheid in het besturen van de heftruck of reachtruck. Dit is tevens erkend door het bedrijfsleven. Niet voor niets hebben in de jaren negentig opleidingsinstituten en brancheorganisaties de certificaten in het leven geroepen.

Over Special Cargo College

Als kennisleider op het gebied van transport en opslag gevaarlijke stoffen, beveiliging burgerluchtvaart en security, traint Special Cargo College op jaarbasis meer dan 30.000 cursisten in de logistieke sector. Dit doet zij voor alle modaliteiten in binnen- en buitenland, zowel klassikaal, online als incompany. Den Dikken: “Met de samenwerking met BLOM opleidingen breiden wij ons aanbod van veiligheidsopleidingen nog verder uit. Zo kunnen we onze klanten nóg beter van dienst zijn. En met een landelijke spreiding van trainingsvestigingen is er voor onze klanten altijd een locatie in de buurt.”

Over BLOM opleidingen

BLOM Opleidingen is een toonaangevend instituut voor opleidingen op het gebied van intern transport. De bekendste zijn de heftruck- en reachtrucktrainingen, gewild om hun hoge kwaliteitsnormen en praktijkgerichte aanpak. Dullaert: "Met deze samenwerking kunnen we nieuwe markten aanboren en meer professionals trainen in de essentiële vaardigheden van heftruck- en reachtruckbesturing.” 

Contact voor de pers

Voor meer informatie over heftruck- en de reachtruckopleidingen kunt u contact opnemen met Louise Wagenaar, afdeling Communicatie van Special Cargo, via +31 (0)20 655 6264 of communicatie@specialcargo.nl.

Meer informatie

Artikel ‘Kijkgedrag cruciaal voor veilig besturen heftruck of reachtruck’ 

Artikel 'Heftruck-/reachtruckopleidingen: hoe selecteer je de opleider met de beste prijs-kwaliteitverhouding?'

Artikel ‘Heftruck/reachtruckcertificaat: niet verplicht maar wel meest erkende bewijs van bekwaamheid. Én vijf jaar geldig!

Meer binnen de rubriek Ov, transport en logistiek