Oxfam: risico op hongersnood neemt toe nu Israël de hulp aan Gaza bijna onmogelijk maakt

04 JUN 2024 00:01 | Oxfam Novib

Ondanks Israëlische garanties dat volledige steun zou worden verleend aan mensen die op de vlucht zijn, maken Israëls aanhoudende bombardementen en het opzettelijk tegenhouden van humanitaire hulp het vrijwel onmogelijk voor hulporganisaties om de uitgehongerde burgers in Gaza te bereiken, aldus Oxfam. Hongersnood komt dichterbij. Vorige week doodden Israëlische aanvallen tientallen burgers in tenten in gebieden die Israël zelf tot "veilige zones" had verklaard.

Meer dan één miljoen mensen zijn Rafah inmiddels ontvlucht en verblijven nu verderop in de overvolle tentenkampen van Al Mawasi, Deir al-Balah en Khan Younis. In totaal zitten 1,7 miljoen mensen, meer dan twee derde van de bevolking van Gaza, vast op een gebied van 69 km2 - minder dan een vijfde van de Gazastrook -.

Nu de grensovergang bij Rafah sinds 6 mei gesloten is, is Kerem Shalom de enige grensovergang die open is. Bij de grens met Rafah staan nog wel steeds duizenden vrachtwagens te wachten die moeten worden omgeleid via Kerem Shalom. In Gaza is het transport van hulpgoederen door de aanhoudende gevechten te gevaarlijk. De hulp wordt extra vertraagd door het wachten op de Israëlische goedkeuring om toegelaten te worden. Steeds vaker worden daardoor hulpmissies afgebroken.

Terwijl de humanitaire situatie in Gaza nog verder verslechtert en meer kinderen sterven van honger en ziekten, concludeert Oxfam dat:

·       Uit een voedselenquête van hulporganisaties in mei blijkt dat 85 procent van de kinderen, in de drie dagen voordat de enquête werd uitgevoerd, minstens één keer een hele dag niet aten.

·       De levensomstandigheden zijn zo erbarmelijk dat er in Al-Mawasi slechts 121 latrines zijn voor meer dan een half miljoen mensen. Dat betekent een toilet op 4.130 mensen.

·       Slechts 19 procent van de 400.000 liter brandstof per dag die nodig is om de humanitaire operatie in Gaza uit te voeren - inclusief transport, de levering van schoon water en rioolwaterafvoer - wordt toegelaten. Er wordt niet elke dag brandstof geleverd.

·       Volgens de VN zijn de hulpleveringen met twee derde gedaald sinds de Israëlische invasie van Rafah. Sinds 6 mei zijn slechts 216 vrachtwagens met humanitaire hulp via Kerem Shalom binnengekomen. Dat zijn gemiddeld acht vrachtwagens per dag

·       Mensen betalen bijna $ 700 voor de meest elementaire tenten en er is zo weinig ruimte over, dat sommigen gedwongen zijn tenten op te zetten op de begraafplaats van Deir al-Balah

Dirk Jan Jalvingh, beleidsmedewerker van Oxfam Novib: "Israël beweerde weken geleden dat ze volledige humanitaire steun en medische hulp zouden bieden aan burgers die het had opgedragen te verhuizen. Niet alleen gebeurt dit niet, de voortdurende straffeloosheid, bombardementen en opzettelijke obstructie hebben ongekende en onmogelijk gevaarlijke omstandigheden gecreëerd voor humanitaire organisaties om te opereren."

Als bezettingsmacht is Israël wettelijk verplicht om de invoer van goederen die nodig zijn om in de basisbehoeften van de inwoners van Gaza te voorzien, niet te beperken of te vertragen, en moet het actief de continue en ononderbroken levering van alle hulp garanderen.

Meera, een Oxfam-medewerker in Al-Mawasi in Gaza die sinds oktober zeven keer ontheemd is geraakt, zei: "Dit gebied is aangewezen als humanitaire zone, maar er is niets humanitairs aan de situatie hier. De omstandigheden zijn ondraaglijk, er is geen toegang tot schoon water, mensen zijn afhankelijk van de zee voor drinkwater”.

Oxfam roept op tot een onmiddellijk, permanent staakt-het-vuren om een einde te maken aan de dood en vernietiging, volledige en permanente toegang tot alle grensovergangen voor humanitaire hulp op grote schaal en de vrijlating van alle gijzelaars en de onwettig vastgehouden Palestijnse gevangenen.

De Rafah grensovergang is sinds 6 mei gesloten. Ondertussen staan meer dan 2.000 vrachtwagens met hulpgoederen te wachten waarvan de meeste vrachtwagens voedsel vervoeren. Die vrachtwagens staan vast in een file van 28 mijl terug naar de Egyptische stad Arish om van daaruit richting de grensovergang met Kerem Shalom te gaan. Goedkeuringen voor hulporganisaties om hulpgoederen op te halen en vrachtwagens in Gaza bij te tanken, moeten worden bevestigd door de Israëlische Coördinatie- en Verbindingsadministratie (CLA) De details van de voedselenquête van de Nutrition Cluster – bestaande uit hulporganisaties die in Gaza werken, waaronder Oxfam – staan in deze OCHA-update van 27 mei Naar schatting zijn er nu minstens 550.000 mensen in Al-Mawasi. Momenteel zijn er slechts 121 toiletten geïnstalleerd. Het gebruik van een conservatief cijfer van 500.000 mensen komt neer op 4.132 mensen voor elk toilet. De humanitaire operatie in Gaza heeft 400.000 liter brandstof per dag nodig, maar sinds de grensovergang bij Rafah van 6 tot 27 mei werd gesloten, is van de 8,8 miljoen liter die nodig is, slechts 1,6 miljoen liter binnengekomen

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen