'Alleen met businessmodel zoals bij groene energie komt er een circulaire economie'

27 SEP 2024 15:06 | MVO Nederland
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Ankie van Wersch

Aanleiding:
Zon en wind voor het eerst belangrijkste bron van elektriciteit

Zon en wind zijn voor het eerst de belangrijkste bron van elektriciteit in Nederland. Dit toont opnieuw aan dat bedrijven echt wel willen verduurzamen, mits het businessmodel aantrekkelijk en het speelveld duidelijk is. De aanschaf van zonnepanelen en de bouw van windmolens is zowel financieel als commercieel zó interessant, dat bedrijven snel willen investeren. Zolang de overheid niet zorgt voor een zelfde businessmodel voor circulair ondernemen, blijft het bij het publiceren van tientallen dubbelzijdig geprinte rapporten zonder échte groei en impact.

Het is aan de overheid om dat wat het geleerd heeft bij duurzame energie toe te passen op de circulaire economie. Dit jaar zijn een recordaantal circulaire ondernemers failliet gegaan omdat ze het businessmodel niet rond krijgen. Denk aan al die producenten van gerecycled plastic die over de kop gaan omdat nieuw plastic voordeliger is.

Maak het woest aantrekkelijk

Dus, overheid: maak circulair ondernemen woest aantrekkelijk. De mogelijkheden zijn legio: subsidieer duurzame innovatie of stel minimumkwaliteitseisen, zodat producten langer meegaan en beter gerecycled kunnen worden. En maak financiering van circulaire businessmodellen eenvoudiger. Fijne bijkomstigheid voor dit kabinet: het maakt ons land ook nog eens minder afhankelijk van het buitenland.

Bedrijven hebben niet het zoveelste rapport nodig, maar gewoon een aantrekkelijk businessmodel. Bij groene energie is het gelukt. Wat let ons om dit voor circulair ook mogelijk te maken?

Meer binnen de rubriek Economie en geld