'Herstel komt bij vermoeide voetballers in het gedrang'

22 NOV 2022 14:57 | Kenniscentrum Sport & Bewegen

Dit is een expertquote in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van Willem-Paul Wiertz, Kenniscentrum Sport & Bewegen. Aanleiding: De gevolgen van het WK op het Eredivisie-seizoen 2022/2023 | RTL Nieuws

Vermoeide voetballers kunnen moeite hebben om tijdens het WK af en toe helemaal niet aan voetbal te denken. En dat terwijl dit heel belangrijk is voor het herstel. Wanneer het ze structureel niet lukt om het voetbal los te laten, dan kan gepieker ervoor zorgen dat voetballers onvoldoende herstellen en niet alleen fysiek, maar ook mentaal overbelast raken.

Een WK in de winter heeft gezorgd voor een bijzonder voetbaljaar. Met op 13 november de laatste eredivisiewedstrijd en gisteren de eerste wedstrijd op het WK, hebben veel Nederlandse internationals tussendoor amper een week rust gehad. De vermoeidheid die hierdoor op kan treden, kan ervoor zorgen dat het moeilijker is voor voetballers om hun gedachten te verzetten. Terwijl dit voor hun fysieke en mentale herstel juist heel belangrijk is.

In de arbeidspsychologie is het een bekend gegeven: als werknemers te maken hebben met hoge eisen, hebben ze meer behoefte aan herstel, maar vinden ze het moeilijker om in hun vrije tijd los te komen van hun werk. Recent Nederlands onderzoek toont aan dat dit ook in de sport geldt. Profvoetballers hebben bij uitstek te maken met hoge mentale druk en zware fysieke belasting. Het is belangrijk dat ze de balans tussen de eisen die de sport stelt en hun herstel goed bewaken. Maar juist op de momenten dat ze goed herstel het hardst nodig hebben, zoals tijdens een WK in een vol seizoen als dit, blijkt dat herstellen door vermoeidheid minder goed lukt.

Ontspanningsoefeningen kunnen helpen om de vermoeidheid tegen te gaan en het makkelijker te maken om de gedachten te verzetten. Ook sociale activiteiten kunnen voor de nodige afleiding zorgen. Het is bovendien belangrijk om duidelijke grenzen te stellen tussen sport en vrije tijd.

Dit is een expertquote van Willem-Paul Wiertz, specialist Topsport Topics, Kenniscentrum Sport & Bewegen.

 

Meer binnen de rubriek Gezondheid/gezondheidszorg