'VN-dag goed moment om echt werk te maken van preventie verdrinkingen'

25 JUL 2022 10:02 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Minder Nederlanders verdronken vorig jaar, migranten lopen groter risico | Binnenland | destentor.nl

Vandaag is het World Drowning Prevention Day. In april 2021 bevestigde de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) verdrinking als een vermijdbaar wereldwijd volksgezondheidsprobleem en riep 25 juli uit tot Wereldverdrinkingspreventiedag.

Wereldwijd, maar ook in Nederland, zijn verdrinkingen onderwerp van gesprek. De vraag luidt vooral: wat kan en wat is er te doen om dit te voorkomen. De meningen lopen hier ver uit een, maar draaien allemaal om informeren. Een onderdeel mist in dit plaatje. Educatieve preventie.

Volgens de voorlopige cijfers van het CBS over 2021 is het aantal verdrinkingen gedaald ten aanzien van 2020. Dit is een zeer positieve ontwikkeling, maar het staat in schril contrast met de afgelopen twee weken waar tien mensen overleden om uiteenlopende redenen.

De preventie kan dus beter. Er moet gehamerd worden op bewustwording met een slagzin als: “Ben je vrij, houd je kop erbij”. Daarbij moeten mensen in hun achterhoofd houden dat water heel fijn kan zijn, maar ook levensgevaarlijk als je niet weet wat de gevaren zijn en wat te doen als je erin belandt.

Preventieve educatie begint op de basisschool, die met een aangepast lespakket jonge kinderen al kan leren wat de gevaren en valkuilen in de zee en in het zwembad zijn. Tijdens de tsunami in 2004 in Azië was er een meisje dat op school geleerd had wat een tsunami was en had daarmee gezorgd dat iedereen in de omgeving naar een hoger gelegen gebied vluchtte.

De samenleving moet deze World Drowning Prevention Day als startpunt nemen van een betere toekomst. Zij moet onze kinderen leren om straks ook hun kinderen te leren hoe zij om moeten gaan met water. De samenwerking aangaan om te zorgen dat er zo vroeg mogelijk wordt begonnen met opleiden aan de allerkleinsten, om zo een basis te leggen aan een landelijke bewustwording.

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, voorzitter, Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid.

Meer binnen de rubriek Zwembaden en baden