Leerlingen in de prijzen met natuurbeschermende oplossingen rond mens-dier conflict

24 JUN 2021 15:18 | Vakkanjers

Winnaars Vakkanjer Challenge 2021 bekend

Leerlingen in de prijzen met natuurbeschermende oplossingen rond mens-dier conflict voor het WWF.

UTRECHT, 24 juni 2021. Ruim 8.000 leerlingen van zo’n 150 scholen waren dit schooljaar aan de slag gegaan met de challenge ‘WWF Wildlife Challenge’ in opdracht van het Wereld Natuur Fonds. Zij werden uitgedaagd om innovatieve ideeën en praktijkgerichte oplossingen te bedenken zodat mensen en wilde dieren beter samen kunnen leven. Leerlingen vanaf groep 7 tot en met het laatste jaar van het vmbo hebben 23 en 24 juni hun innovatieve oplossingen gepresenteerd tijdens de finale van Vakkanjers.

Femke Hilderink, expert van WWF, is onder de indruk van de creatieve ideeën: “Conflicten tussen wilde dieren en mensen zijn een steeds groter probleem. Wij werken samen met lokale partners aan oplossingen zodat mensen en dieren ook in de toekomst samen kunnen leven. We kunnen de oplossingen van de Vakkanjers heel goed gebruiken. Op die manier is er hoop voor de toekomst voor dieren en mensen.”

Van Gogh Museum & ASML

In het vijfde jaar op rij gingen leerlingen aan de slag met een uitdaging voor een èchte opdrachtgever. Het Rode Kruis, de Unie van Waterschappen, het Nationaal Comité 4 en 5 mei en de Johan Cruyff Foundation ging het Wereld Natuur Fonds al voor! Komend schooljaar is de opdrachtgever het Van Gogh Museum & ASML.

Alle winnende teams van 2021 op een rij:

Winnaars Vakkanjer Junior

Vakkanjers Junior bedachten oplossingen om het toenemende aantal mens-dier conflicten in de wereld een halt toe te roepen zodat mensen en dieren beter samen kunnen leven.

1.             OBS De Tweemaster uit Barendrecht. Team Mijntje, Iglaas, Aymila en Ravi. Idee: Holofant

2.             Daltonschool De Poolster uit Amsterdam. Team Fenne, Mick, Isa en Laslo. Idee: De wolkerige vogel     

3.             IKC Oud Karspel. Team Lynn, Pim en Hannah. Idee: Zout water wordt zoet wat           

Winnaars Vakkanjer Scout

Vakkanjers Scout bedachten oplossingen om het toenemende aantal mens-dier conflicten in de wereld een halt toe te roepen zodat mensen en dieren beter samen kunnen leven.

1.              Over-Y College uit Amsterdam. Team Anyssa, Hiba, Amir, Mark en Mohktar. Idee: High Wolves

2.              Vakcollege Thamen uit Uithoorn. Team Luuk, Teun, Romein en Christan. Idee: De BBB

3.              Caland Lyceum uit Amsterdam. Team Ayman, Jamian en Shakir. Idee: Red de olifant      

Winnaars Vakkanjer Explorer        

Vakkanjers Explorer gingen aan de slag met het thema water en bedachten andere manieren om water te vinden of te maken. Of bedachten hoe ze het water veilig bij de dieren krijgen.

1.              Chr. College De Populier uit Den Haag. Team Shavin, Guido en Akaash. Idee: Swag paal, een dieren detecteer scan

2.              Kaj Munk College uit Hoofddorp. Team: Victor, Fleur, Julia en Danté. Idee: Rainbarrel.

3.              Wartburg College uit Dordrecht. Team Afrika: Lennard, Nathan, Thijs en Nordin

Winnaars Vakkanjer Pioneer         

Vakkanjers Pioneer ontwierpen en bouwden ‘The Ultimate Wildlife Camera-trap’.

1.              Ichthus College uit Veenendaal. Team NOAA Ocean Explorer: Joram van E., Guido, Joram K en David

2.              CT Stork College uit Hengelo. Team Spectratech: Morris, Teun, Mike en Sander

3.              CSG Reggesteyn uit Rijssen. Team Wildkiekers: Leander, Wouter, Renzo en Roan.

Mens-dier conflict

Wilde dieren hebben steeds minder ruimte om te leven. Doordat er steeds meer mensen zijn op aarde die bossen kappen en akkers, wegen en steden aanleggen, komen ze dichter bij het leefgebied van wilde dieren te wonen en te werken. Het aantal conflicten tussen mensen en wilde dieren neemt daardoor toe. Daarom sloegen het Wereld Natuur Fonds en Vakkanjers hun handen ineen met de opdracht om natuurbeschermende oplossingen te vinden rond toenemende mens-dier conflicten. Meer uitleg over de challenge voor het WWF op www.vakkanjers.nl/wwf

 Over Vakkanjers

Vakkanjers is een programma van Jet-Net & TechNet en komt voort uit initiatief van technische sectoren om meer jongeren te interesseren voor techniek. Met Vakkanjers ontdekken en ontwikkelen jongens en meiden hun vakmanschap. Dat doen ze aan de hand van realistische opdrachten voor een landelijke opdrachtgever. De leerlingen ontwikkelen naast technisch vakmanschap ook 21th century skills zoals initiatief nemen, teamwerk en klantcontact. Met deze vaardigheden hebben ze straks een streepje voor op de arbeidsmarkt. Kijk voor meer info op www.vakkanjers.nl.

Over WWF

Voor het Wereld Natuur Fonds staat de natuur niet tegenover de mens, maar zijn we er onlosmakelijk onderdeel van. Wij zijn natuur! Biodiversiteit en het voortbestaan van de aarde zijn voor WWF een groot goed. Daarom doet  WWF er alles om aan dat te beschermen en te herstellen. Dat is hard nodig, want we putten de aarde meer uit dan ze aankan. WWF wil de relatie tussen mens en natuur weer herstellen, in één wereld waarin beide kunnen groeien en bloeien. Zodat toekomstige generaties net zo van de natuur kunnen genieten als wij. Kijk voor meer info op www.wwf.nl

 

Meer binnen de rubriek Breuken en metaalmoeheid