'Zzp’er geeft kabinet een 5,6 en krappe meerderheid voor stoppen coronasteun'

21 SEP 2021 09:49 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Casper Zwart, Knab, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Peiling: meer Nederlanders met weinig vertrouwen in de politiek | ANP

Het huidige demissionaire kabinet krijgt van de zzp’ers een 5,6. Bijna de helft van hen steunt het besluit om per 1 oktober nagenoeg alle coronasteun aan ondernemers stop te zetten. 29 procent van de zzp'ers is tegen. Dat blijkt uit onderzoek van online bank Knab en freelance-platform Qommunity onder ruim 1.000 zzp’ers.

Behoefte aan stabiel beleid

Dat het rapportcijfer niet hoger ligt dan een krappe voldoende, komt voornamelijk door het gebrek aan stabiel ondernemersbeleid. Ondernemers hebben behoefte aan regelgeving waar ze op kunnen bouwen. De afgelopen jaren veranderde het kabinet bijvoorbeeld regelmatig de wetgeving om schijnzelfstandigheid aan te pakken.

Andere veelgenoemde verbeterpunten zijn het verlagen van de belasting- en de regeldruk en het afschaffen van belastingvoordelen voor grote bedrijven.

Complimenten over ruime coronasteun

Zes op de tien van alle ondervraagden geven de huidige regering een 6 of hoger. Die complimenten krijgen ze vooral vanwege de manier waarop ze bedrijven in coronatijd financieel hebben gesteund. “Er zijn weinig bedrijven omgevallen, de werkloosheid is historisch laag en de economie groeit nu sterk”, aldus een startende ICT-ondernemer.

Steun voor afschaffen coronasteun, ook onder ondernemers die het zelf ontvingen

Het besluit om per 1 oktober te stoppen met nagenoeg alle coronasteun kan op waardering rekenen van een deel van de zzp’ers. 49 procent vindt het een goed besluit tegenover 29 procent die het een slecht besluit vindt. De rest heeft er geen mening over. Van de ondervraagden ontving 1 op de 5 in de afgelopen tijd zelf coronasteun. Die groep is wat minder enthousiast, al steunt daar alsnog 44 procent het besluit, tegenover 42 procent die tegen is.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt