Bevolking Noord Gaza moet overleven op minder dan een blikje tuinbonen per dag

04 APR 2024 00:01 | Oxfam Novib

Bevolking Noord Gaza moet overleven op minder dan een blikje tuinbonen per dag

Den Haag 4 april 2024 - De inwoners van Noord Gaza worden sinds januari gedwongen te overleven op gemiddeld 245 calorieën per persoon per dag, vergelijkbaar met een blikje tuinbonen, dat nog geen 10 procent is van de dagelijks aanbevolen 2100 calorieën. Ondertussen gaat de oorlog door en laat de Israëlische regering niet langer hulpkonvooien van de VN-organisatie UNRWA in het noorden van Gaza toe. Hulporganisaties schatten dat meer dan 300.000 mensen vastzitten en geen kant uit kunnen. 

“De Israëlische regering weet al bijna twintig jaar precies hoeveel calorieën er dagelijks nodig zijn om ondervoeding in Gaza te voorkomen”, stelt Dirk Jan Jalvingh, beleidsadviseur van Oxfam Novib. De berekening van calorieën op basis van geslacht en leeftijd staat uitgebreid beschreven in het document ‘Voedselconsumptie in de Gazastrook – Rode Lijn’. De Israëlische onderzoekers hanteerden niet alleen met 2.279 calorieën per dag een hogere voedselinname. Ze hielden bij de voedselzekerheid ook rekening met de lokale landbouwproductie in Gaza die inmiddels door Israëlische leger vrijwel geheel is verwoest”, aldus Jalvingh.

Oxfam heeft berekend dat er per dag minstens 221 vrachtwagens met voedsel nodig zijn om mensen in Gaza in leven te houden. Toch wordt nog niet eens de helft daarvan toegelaten. De totale bevolking in Gaza, 2.2 miljoen mensen, krijgt al sinds oktober vorig jaar minder dan de helft, 41 %, van de dagelijkse calorieën die nodig zijn.

Er dreigt hongersnood in het noorden van Gaza, zo blijkt uit het recente IPC-rapport, Integrated Food Security Phase Classification. De helft van alle Gazanen kampt inmiddels met catastrofale voedselonzekerheid. Tientallen kinderen zijn al gestorven door honger en ondervoeding.

In Noord Gaza vertelt een moeder dat er geen voedsel meer beschikbaar is. “We proberen te eten wat we maar tegenkomen, zoals wilde planten of kruiden Voor de oorlog verkeerden we in goede gezondheid en hadden we sterke lichamen. Als ik nu naar mijn kinderen en mijzelf kijk, zijn we zoveel afgevallen.”

Dirk Jan Jalvingh, beleidsmedewerker Oxfam Novib, is beschikbaar voor interviews Voor meer informatie zie bijgevoegd engelstalig Oxfam persbericht Contact : Oxfam Novib persvoorlichting Wilma van der Maten 0651287965 Wilma.vandermaten@oxfamnovib.nl

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen