Gevluchte jongeren uit Oekraïne brengen samen met Nederlandse jongeren een theaterstuk.

21 JUN 2022 11:57 | Theater De Krakeling

Go F*ck yourself Rocket! is een uniek theaterproject geïnitieerd door de Amsterdamse Jeugdtheaterschool (AJTS) en Oekraïense theaterregisseur Iana Gudzenko waarin Nederlandse en Oekraïense tieners (14-20 jaar) samen een voorstelling maken. Deze samenwerking resulteerde in de voorstelling Go F*ck yourself Rocket! die op 7 juli te zien is in Theater De Krakeling.

De tekst is speciaal voor dit project geschreven door de Oekraïense toneelschrijver Nina Zakhozhenko. Het toneelstuk Go F*ck yourself Rocket! gaat over de oorlog in Oekraïne die op 26 februari 2022 begon. Het toneel van actie is Irpin een stad die volledig werd verwoest door de Russische bezetters.

De hoofdpersonen zijn vier Oekraïense tieners (15-17 jaar) wiens lot zich in de loop van de oorlog heel anders ontwikkelt. Oorlog maakt zorgeloze kinderen snel groot. Ze worden geconfronteerd met angst en verraad. Het zijn pubers die hun eerste kus krijgen en aan de andere kant geconfronteerd worden met de dood van familieleden en vrienden. Het contrast is enorm. Op straat is het gevaarlijk, de tieners in Irpin communiceren voornamelijk nog via Telegram en video.

Dit project is niet alleen bedoeld om waargebeurde verhalen uit Oekraïne te delen, maar ook om Oekraïense kinderen (vluchtelingen) te helpen hun trauma's te verwerken en zich thuis te laten voelen in de Nederlandse samenleving door middel van creativiteit en theater.

Over de regisseur

Theaterregisseur en toneelschrijver Iana Gudzenko is afkomstig uit Oekraïne en geeft al meer dan 10 jaar acteerles. In 2019 maakte ze voor de Duits-Poolse-Oekraïense Vereniging het sociale theaterproject “Grootvader Tomas”. Dit project richtte zich op de sociaalpsychologische rehabilitatie van kinderen, die ernstige psychologische trauma's hebben opgelopen. Iana is geïnteresseerd in het experimenteren met het bewerken van verschillende teksten en het creëren van nieuwe betekenissen van klassieke, dogmatische toneelstukken.

Info en credits

titel: Go F*ck yourself Rocket! (12+) 

datum: donderdag 7 juli | 19:30 uur

locatie: Theater De Krakeling.

Tickets €7,50 via https://krakeling.nl/programma/go-f-ck-yourself-rocket

Credits: Tekst: Nina Zakhozhenko | Regie: Iana Gudzenko, Nina Lahocsinszky | Spel: Jan Tjepkema, Pijke Maass, Dymarchuk Oleksandr,Tobas van Cranenburgh, Daan Piloo, Nikita Kravtsiv, Hanna Kryvаnych, Marselina Ovcharenko, Pepper Makkenze, Lisa Kateryna Pugach, Mariia  Dmytriieva. Ella van Melick, Kate Posch, Sam van Dijk, Fiankson Entie Kwaning | Beeld: Sophie Saddington

Meer informatie over de voorstelling: https://krakeling.nl/programma/go-f-ck-yourself-rocket

 

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur