Start stookseizoen: check de cv-ketel

01 OKT 2024 11:57 | Techniek Nederland

1 oktober begint officieel het stookseizoen. Voor Techniek Nederland aanleiding om het belang van periodiek onderhoud van de cv-ketel te benadrukken. Bij 35% van de Nederlandse cv-ketels vindt niet of nauwelijks onderhoud plaats. Verwarmingsexpert Maurice Roovers van Techniek Nederland: ‘Dat kan niet alleen gevaarlijke situaties opleveren, maar zorgt ook voor een slechte verbranding van de rookgassen waardoor de energierekening onnodig hoog uitvalt.’ Roovers adviseert daarom de cv-ketel altijd periodiek te laten onderhouden. 

Alléén gecertificeerde installateurs

Sinds april vorig jaar mogen alleen gecertificeerde verwarmingsbedrijven nog cv-ketels plaatsen en onderhouden. Met deze wettelijke certificering wil de overheid het aantal ongevallen als gevolg van koolmonoxidevergiftiging terugdringen. De gecertificeerde installateurs zijn herkenbaar aan het logo CO-VRIJ.

 Vervanging van de cv-ketel

Een verwarmingsketel gaat gemiddeld zo’n 12 tot 15 jaar mee. Verwarmingsexpert Roovers: ‘Hoe ouder de ketel wordt, hoe groter de kans dat onderdelen het begeven. Het gasverbruik neemt toe en dat levert een hogere gasrekening op. Is de ketel aan vervanging toe, dan is dat een logisch moment om eens goed te kijken naar een duurzaam alternatief.’ Een installateur kan vertellen of de woning geschikt is voor een (hybride) warmtepomp. De energierekening gaat daarmee omlaag én wordt voorspelbaarder. Bovendien draagt dat bij aan vermindering van de CO2-uitstoot.  

 Nieuwste HR-ketels energiezuiniger

Een installateur kan ook adviseren om te kiezen voor een HR-ketel. De nieuwste generatie HR-ketels halen meer warmte uit dezelfde hoeveelheid gas. Dat is gunstig voor de energierekening en voor het milieu. Roovers: ‘De installateur stemt de capaciteit van de cv-ketel nauwkeurig af op de warmte die werkelijk nodig is. Ook dat scheelt aanzienlijk in de stookkosten.

 Verkoop cv-ketels in de lift

De verkoop van cv-ketels zit weer in de lift. In 2023 leverden fabrikanten 336.000 cv-ketels, de prognose voor dit jaar bedraagt 420.000 cv-ketels.

 

Zeven tips van verwarmingsexpert Maurice Roovers om slimmer te verwarmen

 1. Onderhoud aan de verwarmingsketel

Onderhoud aan een cv-ketel moet jaarlijks of elke twee jaar plaatsvinden. De onderhoudsfrequentie is terug te vinden in de fabrikantendocumentatie die de klant bij plaatsing van de cv-ketel ontvangt. De installateur controleert de werking van de cv-ketel en vervangt onderdelen die aan vervanging toe zijn. Zorg ook dat er bij de cv-ketel een koolmonoxidemelder wordt geïnstalleerd.

 2. Snel warm water

Bij een ketel die op zolder hangt, kan het soms wel een minuut duren voor het water uit de keukenkraan heet wordt. Een boiler in de loze ruimte in het keukenkastje zorgt ervoor er ook hier snel warm water is. Niet alleen comfortabel, maar ook energiezuinig. Een boiler is bovendien eenvoudig te installeren.

 3. Kies voor een hybride warmtepomp:

Een hybride warmtepomp werkt op stroom en maakt vaak gebruik van energie uit de buitenlucht. Een hybride warmtepomp bespaart tot wel 60 procent op het gasverbruik. De CO2-uitstoot gaat dus omlaag en dat is goed voor het klimaat. De overheid subsidieert ongeveer een derde van de aanschafkosten van een hybride warmtepomp.

 4. Laat je cv-installatie afstellen (‘waterzijdig inregelen’):

Alle verwarmingselementen moeten dusdanig worden afgesteld dat de warmte vanuit de cv-ketel gelijkmatig wordt verdeeld waardoor de cv-temperatuur omlaag kan. Dat scheelt tot wel 20 procent op het gasverbruik. Bovendien is een goed ingestelde verwarming veel comfortabeler. Alle ruimtes worden dan gelijkmatig warm.

 5. Kies voor slimme thermostaatkranen

Slimme thermostaatkranen verwarmen alleen de gewenste ruimtes op de ingestelde tijd en temperatuur. Dit bespaart energie.

 6. Plaats boosters „

Bestaande radiatoren en convectoren werken efficiënter door aan de onder- of bovenzijde boosters te plaatsen. Boosters zijn kleine ventilatoren die er voor zorgen dat de warmte sneller de ruimte in stroomt. Hierdoor is het mogelijk om met een lagere watertemperatuur effectiever en dus zuiniger te verwarmen.

 7. Ontluchten en bijvullen

Controleer zelf regelmatig of de waterdruk in de verwarmingsketel nog op het juiste niveau staat. Bij de meeste cv-ketels moet de druk tussen 1,5 en 2 bar zijn. Kijk voor de zekerheid even in de handleiding van de cv-ketel. Vul de ketel op tijd bij en ontlucht de radiatoren regelmatig.

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van de sector techniek en vertegenwoordigt ruim 30.000 bedrijven en zelfstandigen in de installatiebranche met een totaalomzet van 26 miljard euro per jaar. De technische detailhandel bedstaat uit 15.000 winkels die een jaaromzet realiseren van 10 miljard euro per jaar. Daarmee is de sector een economische en sociale factor van betekenis. Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden slimme techniek binnen woningbouw, utiliteitsbouw, industrie en infrastructuur. Van zonnepaneel, warmtepomp, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Meer dan welke sector ook maken we technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant.

Meer binnen de rubriek Wonen