Veel onduidelijk in wetsvoorstel salderingsregeling

21 OKT 2024 08:44 | Techniek Nederland

Het wetsvoorstel over de salderingsregeling voor zonnepanelen zal de huidige onrust in de markt niet kunnen wegnemen. Dat is de verwachting van Techniek Nederland. Doekle Terpstra, voorzitter van de brancheorganisatie: ‘De onduidelijkheid over terugleverkosten, die de energiebedrijven in rekening brengen, blijft bestaan. Daardoor kunnen installateurs hun klanten niet goed adviseren over kosten en opbrengsten van zonnepanelen. Het wetsvoorstel garandeert ook niet dat eigenaren van zonnepanelen een redelijke vergoeding krijgen voor de zonnestroom die zij terugleveren aan het net. Dat is slecht nieuws voor consumenten, bedrijven én het klimaat.’ Het wetsvoorstel over de toekomst van de salderingsregeling staat vandaag op de agenda in de Tweede Kamer. 

Méér eigen gebruik

Volgens Techniek Nederland is de volgende fase van de energietransitie aangebroken. Terpstra: ‘Gemiddeld gebruikt een eigenaar van zonnepanelen nu ongeveer 30% van de opgewekte stroom zelf. Dat percentage moet omhoog.’ Meer zonnestroom zelf gebruiken is onder meer mogelijk met behulp van een warmtepomp, zonnestroomboiler, een slimme thuisbatterij of de accu van een elektrische auto. Door zulke apparaten slim aan te sturen, kan het eigen verbruik stijgen van 30% naar 60%. Daarmee worden zonnepanelen rendabeler; een terugverdientijd van zeven jaar is dan weer realistisch. Techniek Nederland mist flankerend overheidsbeleid op het gebied van duurzaamheid, bijvoorbeeld door het eigen gebruik van zonnestroom actief te stimuleren.

Vaart houden in de energietransitie

De huidige impasse rond zonnestroom heeft een forse impact op de sector. Een aantal installateurs van zonnepanelen is inmiddels failliet gegaan. Daarnaast zijn veel zonnestroominstallateurs bezig hun dienstverlening te verbreden door andere duurzame technische oplossingen aan te bieden. Er zijn ook bedrijven die helemaal stoppen met hun activiteiten in zonnestroom en andere werkzaamheden gaan zoeken. Terpstra: ‘Dat is heel jammer. Deze bedrijven en technische vakmensen hebben we hard nodig om vaart te houden in de energietransitie.’

Bestaanszekerheid

Zonne-energie kan ook een rol spelen in het sociaal-economische beleid. Terpstra: ‘Het kabinet-Schoof wil de bestaanszekerheid van mensen versterken. Dan moeten we zonnepanelen óók bereikbaar maken voor mensen met een smalle beurs. Als je een deel van je elektriciteit zelf opwekt, zorgt dat voor een lagere en meer voorspelbare energierekening.’

Veel potentieel

Techniek Nederland vindt dat er een brede kabinetsvisie moet komen op de positie van zonne-energie binnen de energietransitie. Terpstra: ‘Zonne-energie is een cruciaal onderdeel van de energietransitie en onmisbaar om de klimaatdoelen te halen. Er is nog veel potentieel: op twee derde van de Nederlandse woningen liggen nog geen zonnepanelen. Daarnaast is het dakoppervlak van bedrijven nog grotendeels onbenut.’ Volgens Terpstra zou minister Hermans van Klimaat en Groene Groei zonnestroom moeten stimuleren in plaats van ontmoedigen.

Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van de sector techniek en vertegenwoordigt ruim 30.000 bedrijven en zelfstandigen in de installatiebranche met een totaalomzet van 26 miljard euro per jaar. De technische detailhandel bedstaat uit 15.000 winkels die een jaaromzet realiseren van 10 miljard euro per jaar. Daarmee is de sector een economische en sociale factor van betekenis. Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden slimme techniek binnen woningbouw, utiliteitsbouw, industrie en infrastructuur. Van zonnepaneel, warmtepomp, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Meer dan welke sector ook maken we technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant.

Meer binnen de rubriek Klimaat, milieu en duurzaamheid