Wintertijd: een test van de aardlekschakelaar kan ongelukken voorkomen

25 OKT 2024 10:15 | Techniek Nederland

Zondagochtend begint de wintertijd en gaat de klok een uur achteruit. Bij het opnieuw instellen van elektrische wekkers en timers is dit hét moment om de testknop van de aardlekschakelaar in te drukken. Hierdoor valt tijdelijk overal in huis de stroom uit. Techniek Nederland adviseert bewoners om de aardlekschakelaar twee keer per jaar te testen, maar de meeste consumenten vergeten dat vaak. Door de test te combineren met de overgang van zomertijd naar wintertijd (en andersom) worden gevaarlijke situaties in huis voorkomen. 

 Helft van de mensen test nooit

Uit onderzoek blijkt dat veel mensen de aardlekschakelaar niet regelmatig testen. De helft van de consumenten doet het zelfs nooit, terwijl het niet vanzelfsprekend is dat de aardlekschakelaar goed werkt. Elektrotechnisch expert John van Vugt van Techniek Nederland: ‘Functioneert de aardlekschakelaar niet, dan kan een defect in de elektrische installatie, in een apparaat of in de verlichting leiden tot ernstige ongevallen, zoals een elektrische schok of een woningbrand.’ De verantwoordelijkheid voor de elektrische installatie -en dus ook voor het testen van de aardlekschakelaar- ligt bij de bewoner.

Nooit zelf klussen aan de elektrische installatie

Op de testknop van de aardlekschakelaar staat T of Test. Door de knop in te drukken, valt de elektriciteit weg. Door de schakelaar terug te zetten, schakelt de stroom weer aan. Als de stroom niet uitvalt of niet terugkomt, werkt de beveiliging niet goed en is het zaak een erkend installateur te laten langskomen. Van Vugt: ‘Ga nooit zelf klussen aan de elektrische installatie in huis. Werken aan elektra vraagt om gespecialiseerde vakkennis.’

Houd de meterkast zoveel mogelijk leeg

In veel woningen is de meterkast tevens in gebruik als opbergruimte. Ook plaatsen mensen vaak apparaten als routers en computerservers in de meterkast. In zulke gevallen kan de installatie door onvoldoende ventilatie oververhit raken en brand veroorzaken. Het feit dat in veel woningen de gasleiding in de meterkast binnenkomt, maakt het risico nog groter. Techniek Nederland adviseert de meterkast daarom zoveel mogelijk leeg te houden. Een test van de aardlekschakelaar bij de overgang naar de wintertijd is óók een goede gelegenheid om de meterkast te controleren en zo nodig leeg te maken.



Techniek Nederland is de ondernemersvereniging van de sector techniek en vertegenwoordigt ruim 30.000 bedrijven en zelfstandigen in de installatiebranche met een totaalomzet van 26 miljard euro per jaar. De technische detailhandel bedstaat uit 15.000 winkels die een jaaromzet realiseren van 10 miljard euro per jaar. Daarmee is de sector een economische en sociale factor van betekenis. Onze leden ontwerpen, leveren, installeren en onderhouden slimme techniek binnen woningbouw, utiliteitsbouw, industrie en infrastructuur. Van zonnepaneel, warmtepomp, badkamers en smart homes, tot snelle en veilige dataverbindingen, innovatieve verkeersoplossingen, complete technische installaties, steeds slimmere productielijnen en flexibele gebouwen. Meer dan welke sector ook maken we technische ontwikkelingen praktisch toepasbaar en daarmee maatschappelijk relevant.

Meer binnen de rubriek Wonen