'Ook vrouwen herkennen leiderschap eerder in een man'

20 JAN 2023 14:27 | Ebbinge

Dit is een expertquote van Britt Blomsma, directeur, Ebbinge.

U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen, met vermelding van de naam van de expert en organisatie. Aanleiding: Top Nederlandse beursbedrijven is nog steeds een mannenbolwerk | Economie | NU.nl

Het aandeel vrouwen aan de top van beursgenoteerde bedrijven is nog steeds heel klein. Dat blijkt uit een inventarisatie van NU.nl onder de vijftig CEO's van beursgenoteerde bedrijven.

Bij Ebbinge, een executive searchbureau dat zich richt op de werving en selectie van topbestuurders, wordt dit herkend. Veel raden van toezicht en raden van commissarissen willen de diversiteit in hun organisatie vergroten. Maar als puntje bij paaltje komt, kiest men vaak voor een man.

Dat is niet zo verwonderlijk. De raad van commissarissen is vaak, ook de vrouwen, óók de leden met een bi-culturele achtergrond, opgegroeid in de jaren 60, 70 en 80 van de vorige eeuw. Zij zijn groot geworden in een wereld waarin papa werkte en mama thuis was. De dokter, de directeur en de dominee waren mannen. Dat zorgt ervoor dat zij allemaal leiderschap onbewust eerder herkennen in een man.

Het uitbreiden van quota kan een oplossing zijn. De eerste generatie die zonder onbewuste vooroordelen ( unconscious biases ) naar leiderschapskwaliteiten kan kijken, is de generatie die opgroeit in een wereld waar ‘de top’ al divers ís.

Meer binnen de rubriek Maatschappij