Campagne #ikzitklem –bestaanszekerheid van medewerkers SW-bedrijven onder druk

01 JUN 2023 09:00 | CEDRIS

Afhankelijk zijn van een financiële bijdrage van familie, omdat je anders niet meer rond kan komen. Een slechte gezondheid door de stress over of je de rekeningen nog wel kunt betalen. Of een baan in de nachtdienst aannemen voor net iets meer geld, maar daardoor niet meer de begeleiding krijgen die je nodig hebt.

Zomaar een aantal voorbeelden van situaties waar medewerkers van sociaal ontwikkelbedrijven op dit moment mee te maken hebben. Deze verhalen staan niet op zichzelf, maar zijn aan de orde van de dag. De bestaanszekerheid van veel medewerkers van sociaal ontwikkelbedrijven staat namelijk onder grote druk. De urgentie om iets te veranderen is groot, maar de ruimte om daadwerkelijk iets te doen is klein. Want ook directeuren en wethouders die graag de situatie willen aanpakken, zitten gevangen tussen regels en ruimte. Daarom lanceert Cedris, de vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt, de campagne #ikzitklem.

Verhalen #ikzitklem

In de campagne delen medewerkers, directeuren en betrokken wethouders van de sociaal ontwikkelbedrijven waarom zij klem zitten, en wat ze daarvan vinden. “Het probleem is op dit moment nog veel te onzichtbaar. De worsteling die veel mensen bij sociaal ontwikkelbedrijven meemaken, wordt nog veel te weinig gezien en erkend. In deze campagne geven we een podium aan die verhalen”, legt Cedris-voorzitter Mohamed el Mokaddem uit.

De verhalen staan op de campagnewebsite www.ikzitklem.nu en worden verspreid via sociale media als LinkedIn en Twitter, met de #ikzitklem. Het zijn verhalen waarmee de dialoog wordt gestart; op de werkvloer, met partnerorganisaties en in Den Haag.

Systeem zit vast

En dat is hoognodig, want het is onacceptabel dat de medewerkers van sociaal ontwikkelbedrijven niet kunnen rondkomen. Diverse partijen willen graag betere arbeidsvoorwaarden bieden, maar zijn hiervoor ook afhankelijk van de financiën van de gemeenten en het Rijk. Ook die hebben te maken met kaders, waardoor geen ruimte is voor verbetering. Kortom, het hele systeem zit muurvast.

“Werk geeft waarde en mogelijkheden om je te ontwikkelen en dat verdient ieder persoon”, aldus Mohamed el Mokaddem. “Maar het is wel noodzakelijk dat werk dan ook lonend is. Het mag niet zo zijn dat mensen een bijdrage aan de maatschappij leveren, maar zelf de eindjes niet aan elkaar kunnen knopen. Daarom moeten we gaan zorgen dat we met elkaar uit de klem gaan komen.”

 

Noot voor de redactie: Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Julia Kleinrensink, strategisch adviseur public affairs: 06-22200849 Op de campagnewebsite www.ikzitklem.nu vindt u de verhalen van medewerkers, directeuren en wethouders. Alvast een kleine selectie: - Nicole van der Wekken (directeur Stroomopwaarts): “Ik kan het structurele probleem niet oplossen” - Adelle (voormalige medewerker IBN): “De werkplek bij IBN was precies wat ik nodig heb, maar het werd voor mij onbetaalbaar” - Menno Roozendaal (wethouder gemeente Meierijstad): “Een leefbaar loon als terechte waardering voor onze inwoners die werken bij sociaal ontwikkelbedrijven: dat zou toch normaal moeten zijn?” Cedris is de vereniging voor een inclusieve arbeidsmarkt. De leden zijn sociaal ontwikkelbedrijven, sociale ondernemingen en gemeenten. De meeste van hen hebben jarenlange kennis van en ervaring met werkgelegenheid voor kwetsbare groepen op de arbeidsmarkt. Ze kennen de regionale arbeidsmarkt en zijn daarom een belangrijke partner voor de uitvoering van de Participatiewet en de Wet Banenafspraak.

Meer binnen de rubriek Arbeidsmarkt en ondernemen