Persbericht - Westfries Museum brengt Hoornse geschiedenis tot leven

22 MEI 2023 17:01 | Westfries Museum

Westfries Museum brengt Hoornse geschiedenis tot leven

Multimediashow en podwalk ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’

 

(Foto: Benno Ellerbroek)

Havenstad Hoorn werd door handel en scheepvaart in de 17e eeuw even een heuse wereldstad. Schepen uit Hoorn voeren de hele wereld over: de Hoornse schippers waren tegelijkertijd ontdekkingsreizigers die de wereld in kaart brachten. Die avontuurlijke handelsgeest en het water staan centraal in de multimediashow ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’. Daarin is naast voorspoed ook plaats voor de prijs die velen betaalden voor de welvaart. Vanaf 1 juni 2023 is de multimediashow te zien in de tijdelijke museumlocatie van het Westfries Museum in Hoorn, dat momenteel gesloten is voor een ingrijpende restauratie en verbouwing. Acteur Gijs Scholten van Aschat sprak het verhaal in. Daarna kan de bezoeker de monumentale rijkdom van de stad zelf ontdekken met bijbehorende podwalk, met als audiogids presentator Edson da Graça. www.ontdekhetverhaalvanhoorn.nl  

Citytripping is populair en geschiedenis staat opnieuw in de belangstelling, bij zowel bewoners als bezoekers van steden en bijzondere locaties. De historische binnenstad van Hoorn getuigt aan alle kanten van de eigen geschiedenis: het rijke verleden is de stad nog altijd aan te zien in de vele monumentale gebouwen in de historische binnenstad en de authentieke haven. Maar hoe ontsluit je de verhalen van een stad als Hoorn op een aansprekende manier? Zowel inwoners als bezoekers worden door het Westfries Museum op hun wenken bediend. Het museum is momenteel langere tijd gesloten vanwege een ingrijpende restauratie en verbouwing, maar vindt manieren om het verhaal van Hoorn en West-Friesland te blijven vertellen. Als tijdelijke museumlocatie is de Schepenenzaal van de monumentale Statenpoort (het voormalige stadhuis van Hoorn) omgetoverd tot klein theater. Daar kan iedereen vanaf 1 juni de multimediashow ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’ beleven: hét inspirerende startpunt voor de ontdekking van de stad.

Krachtige historische verhalen

De rode draad in deze bijzondere multimediavoorstelling over Hoorn is water. De stad is er immers altijd mee verbonden geweest, in goede en in slechte tijden. Eeuwenlang is er op gevist, gevaren en gevochten. Handel en scheepvaart maakten Hoorn in de 17e eeuw even tot een echte wereldstad. Maar de voorspoed had een rauwe rand, want velen betaalden er een hoge prijs voor. Ook al zijn het lang vervlogen tijden, de verhalen over Hoorn en het water hebben niets aan kracht verloren.

Met stemmen van Gijs Scholten van Aschat en Edson da Graça

De indrukwekkende geschiedenis van Hoorn wordt door technologie op de muren van de Schepenenzaal tot leven gebracht: Studio Louter tekende voor de realisatie. Acteur Gijs Scholten van Aschat deed er nog een schepje bovenop door het verhaal op zijn eigen onnavolgbaar wijze in te spreken. Daarna kunnen de bezoekers met de bijbehorende podwalk de monumentale rijkdom van de stad zelf verder ontdekken. In samenwerking met de organisaties en eigenaren van de monumenten werden twee routes samengesteld om de stad en de bijbehorende verhalen te kunnen ontsluiten: een stadsroute en een havenroute. Presentator Edson da Graça sprak de audiofiles in en leidt de luisteraar rond. Hij vertelt bij de iconische monumenten de verhalen van de mensen die er eens woonden, werkten en leefden, waarbij de verschillende kanten van de medaille worden belicht. Voor bezoekers zonder smartphone is een wandelgids beschikbaar. Zo kan iedereen zelf in de veelbewogen geschiedenis van Hoorn stappen. (Vanwege het beperkt aantal plaatsen per voorstelling wordt aangeraden te reserveren via www.ontdekhetverhaalvanhoorn.nl).

Bezoekadres ‘Ontdek het verhaal van Hoorn’

Statenpoort (tijdelijke museumlocatie Westfries Museum)

Nieuwstraat 23

1621 EA Hoorn

Openingstijden

Mei t/m oktober: dinsdag t/m zondag van 10.00 tot 16.00 uur

November t/m april: woensdag t/m zondag van 11.00 tot 15.00 uur

Prijzen (multimediashow inclusief podwalk of wandelgids)

Volwassenen:                           € 7,50

Jeugd tot 16 jaar:                      € 2,50

Museumkaart:                           gratis

VriendenLoterij VIP-KAART:     gratis

Groepskorting mogelijk

OntdekhetverhaalvanHoorn.nl

‘Ontdek het verhaal van Hoorn’ werd mede mogelijk gemaakt door de VriendenLoterij, gemeente Hoorn, provincie Noord-Holland, Prins Bernard Cultuurfonds en het Hendrik Muller Fonds.

Het Westfries Museum organiseert tijdelijk ook pop-up activiteiten in het lege museumcomplex aan de Roode Steen. Volg het via de online nieuwsbrief: westfriesmuseum.nl/nieuwsbrief, de website westfriesmuseum.nl en sociale media.

Voor meer informatie of interviews kunt u contact opnemen met Marian Vleerlaag via communicatie@wfm.nl of 06-48456408. Foto’s: Benno Ellerbroek / Schets maquette: Studio Todd van Hulzen

Meer binnen de rubriek Kunst en cultuur