Chatbot ChatGPT bereikt bijna anderhalf miljoen personen in Nederland

14 APR 2023 11:30 | GfK Netherlands B.V.

De online chatbot ChatGPT heeft in de eerste maanden na introductie reeds anderhalf miljoen personen bereikt (GfK GXL DAM, 10%, 1.418.000 personen van 13 jaar en ouder, december 2022 t/m maart 2023). 

Onder jongeren ligt het gebruik van de online chatrobot hoger dan onder ouderen: 19% van de 13 tot 24-jarigen heeft in de vier maanden na introductie van de chatbot gebruik gemaakt van de online dienst. Alleen onder studenten ligt het gebruik nog hoger, waarbij een kwart van hen bereikt is. In de maand januari lag het online bereik het hoogst, toen bezochten in totaal zo’n 800 duizend personen de website van OpenAI.

Studenten of schoolgaanden tussen de 18 en 28 jaar gebruikten de chatbot ook vaker dan anderen: de helft van hen hebben vaker dan 3 dagen de online dienst bezocht en zelfs 22% meer dan 6 dagen. Opvallend is ook dat tweederde van de online bezoeken op de thuis-laptop/PC plaatvond, terwijl het algemene online gebruik juist verschuift naar de smartphone. De focus van de online dienst ChatGPT op taal en tekst maakt gebruik via de Laptop/PC vooralsnog toegankelijker. 

Bron: GfK GXL /  DAM - Online bereik OpenAI / ChatGPT

Bron: GfK GXL DAM, PC/Laptop (@home), smartphone, tablet: het online bereik van de OpenAI (openai.com), exclusief extensies of opname in andere diensten.

Rapport: alle resultaten zijn samengevoegd tot een beknopt rapport, betreffende uitsplitsingen naar bereik per doelgroep en gebruiksintensiteit. 

Voor meer informatie over het onderzoek en de resultaten kunt u contact opnemen met:

Jeroen Nikkel

Consultant Media Measurement

M: jeroen.nikkel@gfk.com

T: +3188435-1450

Over GfK GXL

GXL staat voor GfK Crossmedia Link, het grootschalige cross mediale panel van GfK waarin ook het aankoopgedrag wordt vastgelegd. Het online- en het televisiegedrag wordt passief en single-source gemeten. Daarnaast wordt via jaarlijkse vragenlijsten informatie verzameld over het luister- en leesgedrag en ruim 350 andere achtergrond-kenmerken.

GfK. Growth from Knowledge.

Al meer dan 85 jaar verdienen we het vertrouwen van onze klanten over de hele wereld door het oplossen van kritieke zakelijke vragen in hun besluitvormingsproces rond consumenten, markten, merken en media. Onze betrouwbare gegevens en inzichten, samen met geavanceerde AI-mogelijkheden, hebben de toegang tot realtime bruikbare aanbevelingen die de marketing-, verkoop- en organisatorische effectiviteit van onze klanten en partners stimuleren, radicaal veranderd. Zo beloven en leveren wij "Growth from Knowledge".

Meer binnen de rubriek IT, tech en social media