'Zware scheenbeenblessure Wijnaldum komt gelukkig niet vaak voor'

23 AUG 2022 14:27 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Ellen Kemler, VeiligheidNL, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Wijnaldum breekt scheenbeen op training AS Roma en moet vrezen voor WK | NU.nl

Voetballer Wijnaldum liep tijdens een training een scheenbeenbreuk op. Ondank dat hij zeker niet de enige is met zo’n blessure, komt een fractuur aan het onderbeen bij voetballers niet vaak voor. In de afgelopen drie jaren werd slechts 1 tot 2 procent van alle voetballers die met een blessure op een SEH kwamen behandeld voor een dergelijke fractuur.

Veel voetbalblessures worden veroorzaakt door trauma aan de onderste ledematen. Scheenbeschermers kunnen voetbalblessures aan het onderbeen voorkomen. Dit is uit onderzoek over een periode van 25 jaar (1986-2010) gebleken. De incidentie van onderbeenletsel was na invoering van de verplichting om scheenbeschermers te dragen daadwerkelijk afgenomen.

Scheenbeschermers worden beschouwd als een belangrijke maatregel bij het voorkomen van schaafwonden, kneuzingen en fracturen van het onderbeen. De FIFA heeft het dragen van scheenbeschermers in 1990 verplicht.

Dit is een expertquote van Ellen Kemler, senior onderzoeker/projectleider, VeiligheidNL. 

Meer binnen de rubriek Sportgeneeskunde