'Weer in Spanje extreem omgeslagen van winter naar zomer'

29 JAN 2021 14:58 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Jaco van Wezel van Weeronline, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan, gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Spaanse leger rukt uit voor ingesneeuwde mensen | ANP

Spanje heeft meer winterweer gehad dan Nederland tot nu toe, maar het weer kan er ongelooflijk snel omslaan. Het is er inmiddels recordwarm. Een paar weken geleden was het nog extreem koud in Spanje met -36 graden en viel er meer dan een halve meter sneeuw, maar nu is de zomer aangebroken! Regionaal liep de temperatuur aan de Spaanse costa’s donderdag op naar maar liefst 29 graden, een record voor januari. Ook vandaag kan het lokaal bijna 30 graden worden.

Dat het weer in Spanje zo snel kan omslaan heeft alles te maken met de zuidelijke ligging. Warme lucht vanuit Afrika is altijd dichtbij. Begin januari kon de warme lucht Spanje niet bereiken. Er stroomde met een noordenwind bijzonder koude lucht uit over het land en in het binnenland, waaronder Madrid, viel een enorm pak sneeuw. Boven dit sneeuwdek koelde het dusdanig snel af dat uitzonderlijk lage temperaturen werden gemeten.

Winter als sneeuw voor de zon verdwenen

Afgelopen week is een zuidelijke stroming op gang gekomen. Uitbundige zonneschijn en een warme wind uit Afrika zorgen ervoor dat de temperatuur torenhoog oploopt. Gisteren werd het in Alicante 29,2 graden. Dat is een evenaring van het Spaanse warmterecord voor de hele maand januari. Dat record van eveneens 29,2 graden staat ook op naam van Alicante en dateert van 7 januari 1982. Op een officieel weerstation van het Spaanse KNMI is het daarna nooit warmer geweest.

Record vandaag mogelijk ruim verbroken

Het bijzonder warme weer is nog niet voorbij. Sterker nog: het kan vandaag nog iets warmer worden dan gisteren. Het kwik in de regio Alicante loopt op naar ruim 29 graden en een tropische 30 graden valt zelfs niet uit te sluiten.

Ook landinwaarts bij Valencia en Murcia kan het zomers worden met 25-29 graden. Komende dagen is het extreem warme weer voorbij. Dit weekend wordt het maximaal 22 graden, nog steeds heel aangenaam.

Jaco van Wezel is meteoroloog bij Weeronline.

Meer binnen de rubriek Klimatologie