'Mismanagement zwembaden leidt tot veiligheidsrisico in Eindhoven'

07 OKT 2021 10:24 | ANP Expert Support

Dit is een expertquote van Shiva de Winter, NSWZ, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Eindhoven veroorzaakte crisis in zwembaden zelf: personeel werd weggestuurd en weggejaagd | Eindhoven | ed.nl

Al een week rommelt het in de zwembaden van de gemeente Eindhoven. Door inzet van de Nederlandse Stichting Water- & Zwemveiligheid (NSWZ) wordt dit doorgetrokken tot aan Den Haag. De aap lijkt spreekwoordelijk uit de mouw te komen nu blijkt dat de gemeente Eindhoven een potje heeft gemaakt van het personeelsmanagement in de zwembaden. Een zelf gecreëerd tekort zou de reden zijn van het direct stopzetten van het recreatiezwemmen en de aqualessen. Opvallend te noemen is dat dit ontstaan is door het ontlopen van contractuele verplichtingen.

Iedere werkgever kent het moment dat de tijdelijke contracten aflopen en er wordt overgegaan naar een vast contract voor onbepaalde tijd. Dan wordt er even extra gekeken naar de werkzaamheden, inzet en het budget. Mijns inziens heeft de gemeente Eindhoven de plank finaal misgeslagen. Of dit één persoon is aan te rekenen, vraag ik mij af. Door het niet verlengen van niet één, maar meerdere vaste contracten heeft de gemeente Eindhoven zich finaal klemgezet en zichzelf geen andere keuze gegeven dan het stopzetten van bepaalde belangrijke activiteiten in het zwembad.

Al eerder gaf de NSWZ aan hoe belangrijk het is om kinderen de mogelijkheid tot recreatief zwemmen te geven na het behalen van een zwemdiploma en aquasporten aan te bieden. Dit is in mijn ogen een zorgplicht voor de gemeentes in Nederland. Het is cru om te zien dat de gemeente zelf de reden van te weinig personeel en te weinig sollicitanten aandraagt.

Toekomstplannen met de KNZB

Het begint er erg op te lijken dat er een bezuinigingsronde heeft plaatsgevonden vanwege een toekomstige tijdelijke sluiting van het zwembad in verband met corona of om de toekomstplannen van de Koninklijke Nederlandse Zwembond (KNZB) en de gemeente Eindhoven. In 2025 verhuist de KNZB haar activiteiten naar Eindhoven. Hiervoor moet door de lokale politiek nog veel geregeld worden. Onder andere nog de sluiting van het zwemwater en het creëren van een topsportcentrum. Daarnaast willen ze meer zwemfaciliteiten creëren. Is de gemeente Eindhoven doorgeslagen in haar ambities en is dit voorbereidend werk voor de komst van de KNZB?

Al met al leidt dit geheel tot een gevaarlijke situatie. Omdat er niet bekend is waar de gemeente Eindhoven nieuw personeel vandaan wilt halen is het allerminst zeker dat het recreatief zwemmen en de aqualessen per januari weer op kunnen starten. Dit levert zowel zwemveiligheid als gezondheidsklachten op. De NSWZ heeft de gemeente Eindhoven om opheldering gevraagd, maar na een week nog steeds geen enkele reactie gekregen. Het maakt mij toch zeer nieuwsgierig wat zij hierop te zeggen hebben.

Shiva de Winter, Voorzitter, NSWZ

Meer binnen de rubriek Zwembaden en baden