'Consumenten moeten weten dat er kleding is die beschermt tegen schadelijke uv-straling'

08 MEI 2024 08:47 | Waarzitwatin
Dit is een expertquote via ANP Expert Support

Hester Hendriks

Aanleiding:
KWF zet smeerpalen en gastlessen in tegen schadelijke gevolgen zon

KWF Kankerbestrijding berichtte vorige week dat uv-werende kleding uitgedeeld wordt aan buitenwerkers. In deze kleding zitten chemische stoffen die de huid beschermen tegen uv-straling. Ook voor consumenten is uv-beschermende kleding te koop. Het dragen van deze speciale kleding is verstandig: het verkleint de kans op huidkanker. 

Overmatige blootstelling aan de zon kan huidkanker veroorzaken. De meeste mensen weten wel dat insmeren met zonnebrandcrème daarom belangrijk is, maar daarnaast is ook het dragen van uv-beschermende kleding een goede aanvulling om de huid te beschermen tegen straling van de zon. Reguliere zomerkleding is vaak luchtig en gemaakt van natuurlijke materialen, zoals katoen en zijde. Deze materialen beschermen over het algemeen minder goed tegen uv-straling dan kleding gemaakt van synthetische materialen of uv-beschermende kleding.

Aan uv-beschermende kleding, zoals zwemkleding, kinderpakjes, broeken en T-shirts, zijn uv-filters toegevoegd. Voorbeelden van uv-filters zijn titaniumdioxide of zinkoxide. Deze uv-filters beschermen de huid tegen straling van de zon. Als kleding getest is op bescherming tegen uv-straling, staat dit altijd op het etiket. Op het etiket staat dan bijvoorbeeld ‘UV Protection 30+’ of ‘UPF 50’. Hoe hoger het getal, des te beter beschermt de kleding.

Zeker voor baby’s en kinderen is uv-beschermende kleding erg handig. Een kledingstuk bij een kind aantrekken is immers makkelijker dan regelmatig goed insmeren. Maar ook volwassenen doen er goed aan om uv-beschermende kleding te dragen. Mensen smeren zich namelijk vaak te weinig (en niet zorgvuldig) in, waardoor zonnebrandcrème onvoldoende bescherming biedt.

Naast het dragen van uv-beschermende kleding blijft insmeren met zonnebrandcrème, de huid bedekken en tussen 12.00 en 15.00 uur zo veel mogelijk de schaduw opzoeken wel nodig om de huid goed te beschermen tegen straling van de zon.

Meer binnen de rubriek Algemeen nieuws