Sinds de oorlog in Soedan twee jaar geleden uitbrak, raakt elke tien seconden een kind ontheemd. Dat toont een nieuwe analyse van Save the Children aan. Politiek adviseur Julia Verheul: “Met meer dan 6,5 miljoen kinderen ontheemd heerst in Soedan de grootste vluchtelingencrisis ter wereld.”
Met deze cijfers in handen dringt Save the Children er bij de Tweede Kamer op aan om meer aandacht en geld aan Soedan te geven. Op donderdag spreekt de kamer er over.
Eén op de drie inwoners verjaagd
Reken je de volwassenen mee dan is een op de drie inwoners van Soedan ontheemd. Ook zijn de afgelopen twee jaar naar schatting 28.700 mensen gedood en velen zijn gewond geraakt. Kinderen raken één of beide ouders kwijt in de chaos, lopen groot risico op seksueel geweld. Daarnaast worden kinderen geronseld door strijdende partijen. Desondanks kunnen hulporganisaties toch nog hulp verlenen in delen van het land. Save the Children levert ontheemde kinderen en hun familie voedsel, medische hulp, onderwijs en onderdak. Julia: “Psychologische eerste hulp is – met name na verkrachting – van levensbelang. Onze teams die de ontheemde kinderen bezoeken, zorgen dat er weer structuur komt in hun leven en dat zeer getraumatiseerde kinderen behandeld worden.”
Rampzalige bezuinigingen op ontwikkelingssamenwerking
De Verenigde Staten financierden vorig jaar een zeer substantieel deel van de noodhulp in Soedan, maar doordat daar een deel van is weggevallen is de situatie dramatisch verslechterd. Mede doordat andere donoren, zoals de Nederlandse overheid ook bezuinigen, is er veel minder geld beschikbaar voor de burgers van Soedan.
Onderwijs
Verheul: “Het is belangrijk dat Nederland ervoor pleit om zaken als onderwijs ook te zien als levensreddend. Kinderen hebben zoveel geweld gezien dat zij behoefte hebben aan de structuur van een schoolklas, zodat ze die beelden kunnen verwerken. Dat blijkt ook uit de verhalen die onze collega’s in Soedan hebben opgetekend.”
Fatima van 11 moest haar huis in Al Jazirah staat verlaten nadat soldaten haar huis binnenkwamen en haar familie dreigden te vermoorden. Een kogel ging dwars door het raam. De familie vluchtte 300 km verderop naar de staat Gedaref die grenst aan Ethiopië. De vluchtroute was een hel vol ontberingen zoals afpersing en veel bedreigingen.
Dit is een origineel bericht van Save the Children Nederland
Ga naar alle berichten van deze organisatie.