Nog steeds worden in totaal zo’n 2700 jezidi’s vermist die in 2014 in het noorden van Irak door IS werden ontvoerd. 1300 van hen waren destijds jonger dan 18 jaar. 10 jaar na de aanval van IS op de jezidi gemeenschap in de regio Sinjar, verblijven nog steeds tienduizenden van hen in tenten of wonen tussen het puin.
Op 3 augustus 2014 vielen strijders van IS de 400.000 mensen tellende jezidi gemeenschap in Sinjar aan. In enkele dagen tijd werden naar schatting 3.500 mannen, vrouwen en kinderen gedood en 6.400 ontvoerd.(2) De voltallige gemeenschap werd uit hun huizen en van hun grond verjaagd. De daden van IS zijn door de VN bestempeld als genocide.1)
Kinderen werden onevenredig zwaar getroffen, de helft van de ontvoerden en vermoorden was minderjarig. Jongens vanaf de leeftijd van 7 jaar werden naar IS trainingskampen gebracht en meisjes vanaf 9 jaar werden slachtoffer van systematische verkrachting en slavernij, zo laat een rapport van Save the Children zien.5)
Van de destijds 1300 ontvoerde en vermiste kinderen zijn 300 tot 400 nog steeds jonger dan 18.(7) Tot nu toe zijn meer dan 3.500 jezidi’s gered, waaronder 2000 kinderen.8)
Tien jaar later zijn nog steeds 200.000 jezidi’s ontheemd in Iraq.(9) In Sinjar zijn veel verwoeste huizen en gebouwen niet hersteld en liggen de straten bezaaid met puin en explosieven. Water en elektriciteit zijn beperkt beschikbaar en er is een tekort aan scholen en ziekenhuizen voor terugkerende bewoners.
De 15 jarige Viyan (niet haar echte naam) was vijf toen zij met haar familie de IS-genocide in Sinjar ontvluchtte. Sindsdien verblijft zij in een vluchtelingenkamp in de buurt van de stad Dohuk in het noorden van Irak. Voor meer foto's en getuigenis zie hier (soms 2x klikken voor directe pagina)
Veel jezidi’s hebben mentale gezondheidsproblemen, kinderen maken melding maken van eenzaamheid en zelfmoordgedachten, volgens een rapport van Save the Children. (11)
Save the Children roept internationale en lokale autoriteiten op om prioriteit te geven aan mentale zorg voor jezidi kinderen en re-integratie in de samenleving. We pleiten voor meer investeringen in onderwijs, gezondheidszorg en veilige leefomstandigheden voor ontheemde en teruggekeerde jezidi families.
Save the Children werkt sinds 1991 in Irak en ondersteunt jezidi gezinnen in de gouvernementen Duhok en Ninewa, op het gebied van kinderbescherming, mentale zorg en onderwijs.
Dit is een origineel bericht van Save the Children Netherlands
Ga naar alle berichten van deze organisatie.