Met Pasen zoeken veel mensen hun vertrouwde omgeving op – voor veel (voormalige) pleegkinderen betekent dat: terug naar het huis waar ze ooit een tweede thuis vonden. Ook jaren na hun officiële pleegplaatsing schuiven ze nog aan voor een paasbrunch, bellen ze op om bij te praten of zoeken ze paaseieren met hun pleegbroertjes en -zusjes. Het zijn deze momenten die laten zien hoe hecht de band met het pleeggezin kan blijven door de tijd heen.
“We merken dat de band tussen pleegouders en pleegkinderen vaak aanhoudt na de officiële pleegzorgperiode,” zegt Nicolien van den Berg, woordvoerder pleegzorg bij Jeugdzorg Nederland. “Veel pleegkinderen komen later nog regelmatig over de vloer, vieren feestdagen mee en blijven op verschillende manieren toch betrokken bij het gezin.”
Feestdagen kunnen ook uitdagend zijn voor pleeggezinnen
Feestdagen zoals Pasen zijn momenten van samenzijn, maar kunnen bij pleegkinderen ook gemengde gevoelens oproepen. Zo kunnen zij loyaliteitsconflicten ervaren ten opzichte van hun biologische familie. Dat maakt de feestdagen voor veel pleegouders uitdagend. Het vraagt van hen flexibiliteit en goede communicatie om ruimte te creëren voor de emoties die de feestdagen kunnen oproepen.
De deur blijft open, ook na de pleegzorgperiode
Veel pleegouders blijven een rol spelen in het leven van hun pleegkinderen, ook als ze volwassen zijn geworden. Voor sommige oud-pleegkinderen voelt hun pleeggezin nog altijd als een tweede thuis, een plek waar ze kunnen aankloppen, ook als ze zelf al kinderen hebben.
In de podcast van Pleegzorg, genaamd ‘2e Thuis’ gehost door Gijs Staverman, vertelt Roxanne over haar voormalige pleegouders Jacqueline en John. “Ik heb het goed getroffen met mijn pleeggezin. Met Kerstmis zijn we samen, met verjaardagen zijn we nog steeds samen. Dus je krijgt gewoon een aanvulling voor het leven en dat gun ik ieder kind dat in een moeilijke positie zit.”
Oud-pleegkinderen én pleegouders zoeken elkaar actief op
Niet alleen door de pleegkinderen, maar ook door de voormalige pleegouders wordt het contact onderhouden. De pleegkinderen van oom Jan wonen vooralsnog bij hem thuis, maar vliegen binnenkort de deur uit om op zichzelf te gaan. In de podcast vertelt hij: “Ze zullen nog last van me hebben. Ik ga ze regelmatig opzoeken. Zo nu en dan even eten. Daar zit ik totaal niet over in.”
Pasen biedt (voormalige) pleegkinderen de kans om terug te keren naar hun pleeggezinnen en samen tijd door te brengen. Voor veel pleegkinderen blijft hun pleeggezin een belangrijk onderdeel van hun leven, waar ze op kunnen terugvallen, vooral tijdens belangrijke momenten zoals de feestdagen.
Dit is een origineel bericht van Pleegzorg Nederland (onderdeel van Jeugdzorg Nederland)
Ga naar alle berichten van deze organisatie.