Meer metro-scholen nodig, want aantal aanvallen op scholen in Oekraïne verdubbeld

22 JAN 2025 16:19 | Save the Children Nederland

Het aantal geverifieerde aanvallen op onderwijsfaciliteiten in Oekraïne is meer dan verdubbeld in 2024, stelt Save the Children. Lessen in het ondergrondse metrostelsel zullen nodig blijven. 

Een nieuwe analyse, vrijgegeven aan de vooravond van de Internationale Dag van het Onderwijs, laat zien dat 576 onderwijsfaciliteiten in Oekraïne - waaronder scholen, kleuterscholen en universiteiten - werden beschadigd of vernietigd in 2024, vergeleken met 256 onderwijsfaciliteiten in 2023. Save the Children wil met deze analyse de internationale gemeenschap oproepen meer financiering vrij te maken voor deze generatie scholieren die ondergronds onderwijs krijgen.

Pim Kraan, directeur van Save the Children: “Duizenden kinderen gaan helemaal niet naar school, zitten in ondergrondse klaslokalen of zijn aangewezen op online onderwijs. Sommige ouders die dicht bij de frontlinie in Oekraïne wonen, vertelden onze medewerkers dat de constante aanvallen hen bang maken om hun kinderen naar school te sturen.”    

Slecht internet door stroomstoringen

Voor ongeveer 4 miljoen kinderen - de overgrote meerderheid van de scholieren in het hele land, is het onderwijs ernstig verstoord. Ongeveer 600.000 leerlingen krijgen alleen online les. Hun school ligt ofwel te dicht bij de frontlinie en of heeft geen goede schuilkelder. Een slechte internetverbinding, onderbroken leren door luchtalarm en een gebrek aan contact met leeftijdsgenoten, maken het leven van scholieren nóg moeilijker.

Met de aanhoudende aanvallen op de energie-infrastructuur in Oekraïne deze winter, bestaat het risico dat kinderen nog minder kunnen leren. Kinderen die uitsluitend online leren zullen door stroomstoringen en het verlies van internet tussen de 60 en 160 minder lesuren per maand hebben.

Kraan: “Het bombarderen van onderwijsfaciliteiten in Oekraïne is in strijd met het internationaal humanitair recht en is absoluut onacceptabel - de aanvallen moeten onmiddellijk stoppen. Elk kind heeft recht op onderwijs zonder angst voor geweld of aanvallen. Elke school zou een beschermde ruimte moeten zijn waar leerlingen kunnen leren en hun potentieel kunnen ontplooien, zelfs in oorlogstijd.

Bouw metroscholen

Uit een rapport van het Oekraïense Ministerie van Onderwijs blijkt dat de leerprestaties van de 8e klassers en leerlingen die op afstand of in hybride vormen leren verslechteren. Om meer kinderen face-to-face onderwijs te bieden, worden ondergrondse scholen gebouwd in steden die dagelijks hevig worden aangevallen. Het plan is om in heel Oekraïne 150 van zulke scholen bij de start van het nieuw schooljaar gereed te hebben.

Artem* (6) gaat naar een ondergrondse school in Kharkiv. Zijn moeder Olha* (25): “In gewone scholen kan het gevaarlijk zijn, omdat niet elke school een schuilplaats heeft. We hebben de metro-school nodig om onze kinderen te beschermen tegen raketten en alles wat er nu gebeurt. Ook al hebben ze maar drie uur les, ze zijn tenminste niet online en hij vindt het leuk om met de andere kinderen om te gaan. Hij ziet zijn leerkracht niet alleen op een scherm, maar in levende lijve, daardoor begrijpt hij de stof beter. Wat hij het meest mist is zijn vader, die in de oorlog is gestorven. We zullen een goede psycholoog nodig hebben om het leven weer aan te kunnen.”

Wat doet Save the Children?

Save the Children heeft sinds februari 2022 digitale leercentra opgezet waar kinderen leren, spelen en persoonlijke counselling kunnen krijgen. Er zijn scholen en kleuterscholen gerepareerd. In gebieden aan de frontlinie zijn al bij 750 scholen schuilkelders gemaakt. In de metroscholen heeft Save the Children laptops, tablets, schoolrugzakken, potloden en boeken uitgedeeld. Meer dan 259.000 kinderen zijn op deze manier ondersteund.


Save the Children voerde in november 2024 een Multi-Sector Needs Assessment uit met 858 volwassenen en 15 kinderen die in de oblasten Sumska, Kharkivska, Mykolaivska, Khersonska, Dnipropetrovska, Zaporizka en Donetska wonen. Het onderzoek van Save the Children waarnaar in dit persbericht wordt verwezen, is afkomstig uit deze beoordeling. Save the Children werkt sinds 2014 in Oekraïne. Sinds 24 februari 2022 heeft de kinderrechtenorganisatie haar activiteiten drastisch opgeschaald en heeft nu een team van 350 medewerkers in Kyiv, Kharkiv, Mykolaiv, Dnipro, Sumy en Chernivtsi.

Meer binnen de rubriek Onderwijs