Oxfam reactie op VN-voedselcrisesrapport: 258 miljoen mensen slachtoffer acute honger

03 MEI 2023 15:05 | Oxfam Novib

Het nieuwe wereldvoedselrapport ‘Global Report on Food Crises’ dat zojuist door de FAO, de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN, is gepubliceerd meldt dat 258 miljoen mensen in 58 landen getroffen worden door acute honger. Dat is een stijging van 34 %, 65 miljoen mensen, ten opzichte van 2022. Oxfam Novib waarschuwt voor de verdere gevolgen van de wereldwijde voedselcrisis die nu voor het vijfde jaar toeneemt. 

Dirk Jan Jalvingh, humanitair expert Oxfam Novib: “Alleen al in Oost-Afrika, een regio die al jaren gebukt gaat onder ernstige droogte door klimaatverandering en aanhoudende conflicten hebben meer dan 36 miljoen mensen te maken met extreme honger. Dat is bijna twee keer de totale bevolking van Nederland. Meer dan 85.000 mensen dreigen te verhongeren. Gezinnen worden gedwongen om droge bladeren te eten, te bedelen of hun meisjes op jonge leeftijd uit te huwelijken om te overleven.” 

 “We hebben dringend een fundamentele verandering nodig van ons humanitaire hulpsysteem om de noodrem op deze voortdurende hongercrisis te zetten. De financiële middelen moeten worden gebruikt om arme landen in staat te stellen zich voor te bereiden op terugkerende economische crises en klimaatrampen voordat ze zich aandienen. Rijke donorlanden moeten onmiddellijk meer geld geven om aan de noodkreet van de VN voor meer budget te voldoen.” 

 “Met alleen “pleister”-financiering wordt het probleem slechts tijdelijk vertraagd. We moeten veel meer doen aan mondiale ongelijkheid, de effecten van klimaatverandering en het oplossen van conflicten. Rijke landen moeten hun CO2-uitstoot drastisch verminderen.” 

Dirk Jan Jalvingh, Oxfam Novib humanitair expert, is beschikbaar voor interviews, contact Denise Cremers, persvoorlichting Oxfam Novib, 0624704411 • Het ‘Global Report for Food Crises ‘is een jaarlijks rapport dat wordt gepubliceerd door The Food Security Information Network, een internationaal samenwerkingsverband van de Verenigde Naties, de Europese Unie en gouvernementele en niet-gouvernementele instanties waaronder Oxfam, die samenwerken om voedselcrises aan te pakken. Hierbij de link naar het rapport. • De cijfers inzake voedselonzekerheid voor Oost-Afrika zijn gebaseerd op IPC3-cijfers of hoger voor november 2022-maart 2023, waaronder 6,6 miljoen in Zuid-Sudan, 4,4 miljoen in Kenia en 5 miljoen in Somalië. Daarnaast hebben volgens het humanitaire responsplan voor 2023 20,1 miljoen mensen in Ethiopië voedselhulp nodig. Bron: Integrated Food Security Phase Classification system analyses, en UN OCHA Humanitarian Response Plan for Ethiopia.

Meer binnen de rubriek Ngo - goede doelen